En förrätt till sommarens fester

_MG_8358

En randig fiskpaté funkar både till fest och vardags beroende på vad du använder för fisk att göra den med. Om du gör en smarrig dillmajonäs och skär den i ultratunna skivor så blir det en festlig förrätt på t ex ditt bröllop. Skär du lite tjockare skivor och serverar med skirat smör, nyklippt gräslök och kokt färskpotatis har du en smarrig vardagsrätt.

Du gör den enkelt i vattenbad i ugnen och den klarar sig i ett par dagar i kylen, så det går bra att förbereda den.

Randig fiskpaté

Vill du inte göra den randig så väljer du bara en sorts fisk, eller blandar ihop allt till en ljusrosa fiskmassa.

300 gram vit fiskfilé (t ex torsk, sej eller hoki)

300 gram rosa fiskfilé ( t ex lax eller räkor)

4 ägg

2 tsk salt

2 dl vispgrädde

1 msk potatismjöl

(1 krm cayennepeppar till den rosa smeten)

(1 krm vitpeppar till den vita smeten)

Mixa det vita fiskköttet med hälften av ingredienserna och det rosa fiskköttet med resten. Så nu har du två bunkar med fisksmet som har olika färg. Smaka av så att det är bra sälta och krydda den rosa smeten med cayennepeppar och den vita med vitpeppar.  Nu tar du fram en 1,5 liters avlång brödform. Smöra den och klipp till ett smörpapper och lägg det i botten på formen. Klipp även till  ett avlångt papper som passar till kanterna. Nu är det viktigt att vara noga, vik till kanterna ordentligt för annars blir fiskpatén ful och knölig.

Så där, nu skall smeten i, du bestämmer själv hur många lager det skall vara, på bilden började jag med den vita smeten och hällde sedan försiktigt på den rosa. Ställ formen i en större ugnsfastform, fyll på med kokande vatten och ställ in hela kalaset i ugnen på 125 grader i ca 1 timmer och en kvart, patén skall vara helt torr på ytan innan du tar ut den. Lägg gärna folie över så att inte patén blir bränd.

Anette