En frisk och fräsch vårbulle

2013-05-21 09.34.15

Ett par händelser som gjorde att jag helt enkelt var tvungen att baka bullar var

nr 1) att det var alldeles för länge sedan, och att mina barn ville baka. När de var yngre försökte jag förtvivlat få ut dem ur köket när jag lagade mat och bakade. Men nu är det så kul att jobba ihop. De är så himla duktiga, och dessutom går det så bra att prata med tonåringar när man står med en kniv i handen 😉

nr 2) att jag fick ett par påsar mjöl utav min syster, hon hade fått dem av Rasmus, som är tillsammans med Bea, som är dotter till Joakim, som är min systers man (puh!) Mjölet var ifrån Runtuna kvarn som gör en massa produkter bl a ekologiskt vetemjöl.

nr 3) var att min twitterkompis @TrollaboAnna lade upp ett recept på vetebullar som var fyllda med citron- och kardemumma. Det är en av mina absoluta favvokombinationer dessutom lät det smarrigt, fräscht och är skoj att prova nya saker så sagt och gjort.

Fräscha Citron- och kardemummabullar

Citron & kardemummabullar

Bulldeg:
1 liter kall mjölk, 100 g färsk jäst, 1,5 dl socker, 2 msk kardemumma, 1 tsk salt, 1,3-1,6 kg vetemjöl, 300 g rumsvarmt smör

Fyllningen:
100 g rumsvarmt smör, 100 g philadelphiaost, 150 g riven mandelmassa, 1 dl socker, 1 msk kardemumma, rivet citronskal, 2 tsk vaniljsocker, 1 nypa salt

Blanda mjölk, jäst, socker, kardemumma & salt tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet, arbeta till degen inte klibbar och släpper från bunken då lägger du ner smöret som du först skär i mindre bitar ev. behöver du lite mer mjöl när du arbetat in smöret, degen ska vara mjuk, smidig och blank.

All bulldeg vinner på att arbetas länge så glutentrådarna hinner utvecklas, så har du en degblandare är det toppen annars går det bra med elvisp eller en träslev. Kavla ut degen och bred på fyllningen, fyllningen fungerar lika bra i snurror, knutar eller längder så gör din favoritvariant. Låt bullarna jäsa till dubbelstorlek (det tar ca 1,5 timme) pensla med ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel.

Grädda på 200 grader i 10 min

 

 

 

2 reaktioner på ”En frisk och fräsch vårbulle”

Kommentarer inaktiverade.