Rosa klassiker och en av mina barndomsfavoriter

inkoktlax

Det jag minns bäst av mina födelsedagar som liten är att jag nästan alltid valde inkokt lax, färsk potatis och hollandaisesås till middag. Jag är ett lyckligt sommarbarn men när jag var liten var det sällan någon hemma pga semestertider så därför blev det oftast bara middag med familjen inte något barnkalas. Det har jag tagit igen nu i vuxen ålder, jag har alltid kalas på min födelsedag. Ibland är det bara tårta och kaffe, ibland grillar vi, men ganska oftast blir det min födelsedagsrätt inkokt lax.
Inkokt lax
1 – 1,5  kg hel laxfilé (ca 4 cm tjock)
1 liter vatten
1 skivad gul lök
1 msk salt
1 lagerblad
4–5 vitpepparkorn
3–4 kryddpepparkorn
1 msk ättiksprit
2 msk vinäger
dillstjälkar
Koka upp vattnet med löken och resten av ingredienserna. Lägg laxfilén i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt och häll på lagen. Sjud fisken i 200° i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta bort skinnet medan fisken är varm och låt den svalna i lagen. Häll av spadet och servera fisken ljummen eller helt kall med färskpotatis, citron klyftor och hollandaisesås eller dillmajonäs.
Fredriks vintips:
http://lyxbloggaren.se/fredag-tillsammans-med-inkokt-lax-och-rose/
Om du ännu inte har haft rosé premiär är det verkligen dags nu, jag har själv sippat på rosé ett tag nu, om jag ska vara ärlig så sippar jag gärna på några olika roséer året om faktiskt. Men vintertid blir det mest champagnerosé som jag tycker håller en extremt hög kvalitet i allmänhet. Anette har denna veckan valt ett recept på inkokt lax som är en riktigt härlig sommarrätt och då passar ju en rosé alldeles utmärkt till.
Viktigt när man väljer rosé är att kika på färgen, för redan där avgörs mycket om smaken.
Ju mörkare och djupare färg desto mer röd frukt och bärighet med stramare tannininslag finner man. Givetvis kan man inte avgöra smaken helt på färgen men du har en liten ledtråd i alla fall, sedan har rosémarknaden i år mognat ytterliggare lite grann.
Vi ser fler eleganta roséer och trenden med söta roséer avtar ännu mer vilket jag välkomnar. Här är några av mina tips på roséviner som passar både att sippa på hela sommaren men även till denna härliga rätt.
M de Minuty Rosé (nr 2590)

M de Minuty Rosé
SB# 2590, Pris 99:-
Ett friskt vin med inslag av röda bär och örter. Vinet är riktigt elegant och torrt med grapefrukt i avslutet.

Root-Images-VinUnic-Weingut BrŸndl mayer-Bründlmayer Zweigelt Rosé

Bründlmayer Langenloiser Rosé Zweigelt
SB# 90112, Pris 119:-
Fruktigt vin med bäriga inslag, och härlig balans. Detta är ett av mina favoritroséviner, lång härlig smak med örter, smörighet och mogna körsbär. I avslutet fruktig blodgrape som avrundar härligt och gör det till ett perfekt matvin.

WHITE-ROSE

White Rosé
Den beställer du på systembolaget via privatimport importör Ofwerman Imports
Pris: 1164 SEK för 6 flaskor.
Vinet är nästan perfekt laxrosa I en mycket ljus ton.
Här finner jag toner av tropisk frukt med mogna persikor blandat med smultron och en balanserad citruston. I den långa eftersmaken som är helt torr dyker det även upp aningens rabarberton som avrundar vinet behagligt.