Nötigt, krämigt, chokladigt och så dricka till.

2013-05-06 09.05.28

Snart hägrar ju tiden för alla färska bär och frukter, jag snackar jordgubbar, hallon, blåbär, persikor, nektariner, meloner och annat smarrigt. Men tills dess får vi unna oss efterrätter som är lite mer säsongsbetonade. Vilken tur va! Den här krämiga chokladmoussen med karamelliserade nötter är vansinnigt god, dessutom är den vansinnigt mäktig så det fina i kråksången är att du inte orkar så mycket. Bara några fina teskedar efter maten så att du får lite härlig socker energi. Prova gärna att dricka dessertvinet Ben Ryé till (finns i Systembolaget beställningssortiment nr 86883) Det kommer ifrån Vindarnas ö utanför Sicilien och är galet gott till efterrätter med just nötter och choklad.

Mjukaste chokladmoussen med karamelliserade nötter

200 gram choklad (så ljus eller mörk du vill)

1 dl grädde

2 dl mascarpone

Hacka chokladen i små bitar och lägg dem i en skål. Häll grädden i en kastrull och sjud den tills den är ultrahet men inte kokande. Häll den heta grädden över chokladen och rör om med en silikonspatel, se till att all choklad smälter. Låt nu chokladkrämen svalna helt innan du vänder ned mascarponen. Plasta skålen och låt stå i kylskåp i minst 1 timma, innan servering tar du fram till elvisp och vispar upp till en fluffig mousse.

Karamelliserade nötter

0,5 dl socker (av valfri sort, använder du vanligt vitt socker får du en smak, använder du mörk muscovadosocker en lite mörkare smak med laktritston. Ombyte förnöjer!)

2 msk smör

1 tsk flytande vanilj essence (recept på det kommer lite längre fram här i vår)

1,5 dl grovt hackade nötter

Börja med att rosta nötterna i torr het panna, vakta noga de får inte brännas. När du doftar en lite rostad ton så häller du bort nötterna på en bricka och hackar dem lite halvgrovt. Lägg sedan i socker, vanilj (om du inte har flytande så går torrt vaniljsocker bra också) och smöret. Låt det hela smälta och bli lite gyllene, RÖR INTE  i pannan då blir det kristaller, det skall vara en flytande trög massa. Så fort sockret har blivit gyllene och flytande slänger du i nötterna, rör om ordentligt och häller ut dem på ett bakplåtspapper för att torka. När de är svala och torra bryter du dem i mindre bitar.

Gör nu som  jag säger och servera moussen i skålar och strö de karamelliserade nötterna över och ta fram ett litet likörglas och drick det goda vinet också.

Mums!