Nu börjar tiden för det stora samlandet.

2012-05-08 07.55.03

Nu börjar det bli dags att rensa frysen på bär som ligger och skräpar. Nya skatter är snart på väg in. Min rabarber är redan ganska höga och jag skall börja lägga in paj-vänliga bitar i plastbyttor. Kirskålen och nässlorna skall blancheras och frysas till till vintern. Jag älskar att samla in det som finns i naturen. Självklart är det godast att äta bären, frukten och grönsakerna färska men när det finns som mest och de är prisvärda då passar jag på att frysa i. För då finns det alltid möjlighet att få nykokad sylt i november när livet är som tristast.

Det är gott med omväxling och jag brukar krydda upp sylten med lite olika saker, som citronskal, vaniljstång, kardemumma, kanelstång, portvin eller sherry. Den här sylten är kryddad med lite Aardbeg whiskey, det är den där whiskeyn som de allra hårdaste, tuffaste coolingarna dricker. Den från den lilla ön i Scottland där Vikingarna landsteg, den är rökig och kraftig så det behövs bara en liten skvätt för att få en skön karaktär på sylten. Som efter det passar kanon till t ex chevre.

Rökig blåbärssylt

1 kg blåbär

7 hg – 1 kg syltsocker

1 tsk kanel

1 krm mald muskot

2 muskotblommor

2 tsk Aardbergs whiskey

Rensa bären och varva sedan bär, socker och kryddor i en kastrull. Låt bären stå i någon timma för att safta av sig. Hetta upp långsamt. Och låt det koka i ca 10 minuter, tills bären sjunker och sockret smält. Skumma noggrant och häll upp i rena glasburkar. Den här sylten smakar lite rökigt och passar både som marmelad till ostbrickan och till amerikanska pannkakor.

2 reaktioner på ”Nu börjar tiden för det stora samlandet.”

  1. Nu blev jag nyfiken på hur man tillreder kirskål. Har du nåt bra recept och till vad. Jag har ju trädgården full av dessa vackra ogräs! 🙂

    1. Halloj P! Jag tror bestämt att jag kommer ihåg att du har vår Husmoderskalender?! För i den finns både recept på ogräspaj, och på nässelpesto, som du lätt som en plätt gör om till kirskålspesto. Det påminner litegranna om ruccola i smaken. Om du inte har boken så finns båda recepten här på bloggen.

Kommentarer inaktiverade.