En glad lax!

2013-04-20 18.29.43

#Blogg100 är nu officiellt avklarat för min del! Och det måste så klart firas. Godaste nudelsalladen och så en bit lax som har fått fyllning av wasabi och sedan är stekt i sesamolja med extra sesamfrön. Mums! Det enda du skall tänka på är att laxen helst skall ha varit fryst innan för den vill bara vända i den väldigt heta stekpannan och skall inte bli genomstekt. Om du absolut inte gillar din lax ”sushi-style” så kan du låta den gå en liten stund i ugnen medan du fixar med nudelsalladen.

Yum Wun Sen – Ljummen nudelsallad

Åh, denna ljumma glasnudelsallad, så syrlig från limen och stark från chilin, är helt underbar och så härligt friskt fräsch.

Sallad

200 g glasnudlar

0,5 kruka koriander

4 vårlökar, skurna i ringar

100 gram socker ärtor, skurna i smala bitar

1-2 röda chilis, urkärnade och finstrimlade

7-10 små körsbärstomater

Dressing

0,5 krukor koriander

1-2 röda chili, urkärnade

2 lime, pressade

2-4 msk fisksås

1 vitlöksklyfta

2-4 tsk socker

Vi börjar med de fina små glasnudlarna! Lägg dem i kallt vatten i 20 minuter, ungefär.

Under dessa vackra minuter stoppar du alla ingredienser till dressingen i en mixer och kör hårt. Smakar av. Kanske mer fisksås, socker eller lime? Stark som attan ska den vara, och salt! Detta mildrar sig enormt sedan när du blandar ut det hela med nudlarna, så bli inte rädd nu.

Sedan kan du hacka grönsakerna, klyfta tomaterna, skära chilin lite snyggt. Ner med alla salladsingredienser i en skål. Nu häller du bort det kalla vattnet från nudlarna och häller över kokande vatten istället. Så, nu får nudlarna ligga i det där stekheta vattnet några minuter, smaka lite, är de lagom mjuka nu? Bra! Då sköljer du av dem snabbt i kallt vatten och häller nudlarna över grönsakerna. På med dressingen, blanda om ordentligt, så den verkligen får sprida sin finfina smak överallt.

Wasabilax

4 bitar lax

4 tsk wasabipasta

lite sesamolja

2 msk flytande honung

några nävar svarta och vita sesamfrön

Blanda wasabipasta, sesamolja, honung och lite salt. Skär ett snitt i din laxfilé och bred den gröna smeten över filen. Stäng igen med en tandpetare, det kan vara lite trixigt. Rulla filén på en tallrik med sesamfrön, så att den får en fin prickig yta. Fräs laxen i en het stekpanna på båda sidor och om du som sagt inte vill ha din lax ”sushi-style” så kör du in i ugnen på 200° i ca 10 minuter.