Sluta morra över ogräset

ogräspaj
Foto: Jenny Grimsgård

Går du och morrar över allt ogräs du har i dina rabatter. Sluta med det! Gör som jag istället vårda dina ogräs ömt och moderligt. Jag klipper jag försiktigt av de grövsta stjälkarna på nässlor och kriskål så att jag ständigt har nya späda skott. För det är nämligen både gott och nyttigt att ha i det mesta du lagar nu på sommaren. Kirskålspesto, nässelsoppa, gazpacho på trädgårdens grönsaker och så den här fantastiska pajen som fanns i vår första kokbok.

Husmorsornas bästa ogräspaj!

2½ dl vetemjöl

75 g kallt smör

0½ dl kesella

Fyllning:

5½ dl kirskål

5½ dl nässlor

en halv finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk smör

mycket svartpeppar

3 ägg

3 dl mjölk

8 körsbärstomater i halvor

150 g getost

Sätt ugnen på 200°. Börja med att göra pajdegen. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Ner med kesellan och blanda till en slät deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant. In i frysen i 20 minuter medan du pysslar vidare. Förgrädda pajen i 10 minuter. Under tiden sköljer du kirskål och nässlor. Fräs sedan lök och vitlök och allt det gröna i smöret. Krydda och smaka av lite. Blanda ägg och mjölk i en skål och krydda lite där med. Ta ut pajskalet ur ugnen, grunda med det gröna och smula över getosten. Lägg tomaterna ovanpå och häll sist på äggstanningen. In i ugnen i 45 minuter. Njut ditt ogräs med en fin grönsallad.