Tänkte baka till skolan.

macrons

Förstår nu att jag är tröttare och mer slutkörd än vad jag egentligen vill erkänna. Jag hade tänkt att baka lite till Restaurangakademien, som tack för en härlig termin, med massor av goda luncher, härlig kunskap och helt enkelt en bra utbildning. Men när jag för tredje gången misslyckas med att baka så inser jag att det bara är att ta en paus. Det kan absolut bli fel en gång, men när jag skärper till mig och bakar om så brukar det sitta som en smäck. Nu har jag under 1 veckas tid misslyckats med 3 omgångar macrons. Jag som hävdar att det faktiskt inte alls är svårt. Du behöver bara vara lite ordentlig! Hmmm! första omgången blev små platta mandelkakor, JÄTTEGODA med en doft av hallon, men ingen fot, ingen blank ovansida. Nåväl jag provar igen samma då smaken blev jättegod, vanilj med en doft av svartpeppar som jag tänkte fylla med rökig blåbärskräm. Första omgången blev krackelerade på grund av för hög undervärme, andra omgången blev brända på ytan pga för hög övervärme.

Nu lägger jag ner och tar ledigt från bakningen ett tag. Men du kanske vill prova, här kommer mitt recept på macrons, och du, var nogrann 😉

Du får två förslag till fyllning. En Mandarincurd och en choklad- och kardemummakräm Börja med att göra fyllningen så att den är helt sval när du skall fylla dina kakor.

Anettes clementincurd (går så klart att byta ut clementinerna mot både citron, lime och apelsin, blir ungefär 800 gram och räcker alltså till både macarons och en och annan rostad macka)

Saften från 12 små clementiner
4 dl socker
4 vispade ägg
2 äggulor (ihopvispade med
äggen)
100 gram smör i små bitar
Häll saften i en kastrull, blanda ner allt utom smöret och låt det småputtra på ganska svag värme. Har du för varmt blir det en apelsinsmakande äggröra – det vill vi inte. När det blivit varmt lägger du i smörbitarna och fortsätter röra tills det blir en tjock kräm. Låt den svalna.

Chokladganache med kardemummasmak
125 g mörk choklad (gärna med 70% kakaohalt)
1 dl vispgrädde
1 tsk flytande honung
1 msk rumsvarmt smör
1 tsk nymortlad kardemumma
Hacka chokladen i ganska små bitar, lägg dem i en plastbunke och ställ den åt sidan. Koka upp grädde och honung i en kastrull. Häll sedan den varma gräddblandningen över chokladen och rör som besatt tills chokladen är smält. Lägg i en klick smör och rör lite mer, tills ganachen blivit blank och tjocknat. Nu vänder du ned kardemumman, låter chokladganachen svalna och tjockna i rumstemperatur i minst 1 timme.

Själva macaronsen:
3 st äggvitor (rumstempererade)
30 gram socker
100 gram mandelmjöl (finfint riven mandel )
200 gram florsocker
1 pkt saffran
1 liten nypa salt

Mal din mandel till fint mjöl, med en mixer. (Jag använde mandelspån, då blir mjölet lite torrare och du slipper hålla på och pilla bort skalet ifrån mandlarna.) Se till att det verkligen är ett fint slätt mjöl. Blanda ned mandelmjölet med florsockret, sikta det så att alla klumpar försvinner, ställ åt sidan. Vispa rumstempererade äggvitor till styvt skum, häll på sockret, saffran och en nypa salt, vispa tills det blir riktigt hård och fluffig maräng. Fram med en gummispatel och häll ned mandelmjölet/florsockret i marängen. Vänd med cirka fyrtio tag så att marängen blir som rakskum och seg som sirap. Häll ned smeten i en sprits. Spritsa ut små femkronorsstora klutar på ett vaxat bakpapper (viktigt att det är vaxat).
När dina småkluttar är färdiga skall de stå och torka i rumstemperatur en stund. Det skall bli en torr yta på marängen, känn efter med fingret. Så fort det har blivit det så är det dags att hoppa in i ugnen. Det gör att de får sin karakteristiska ”fot” och så blir ytan så där sidenmatt och vacker. När macronsen har fått sin skönhetsvila så skall de i ugnen på 160 grader i 15–18 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna och fyll dem sedan som små smörgåsar med din curd eller choklad.

Lycka till!