Göra Porcetta, lättare

tredjekvallenfardigmat

Det är egentligen inte svårt att laga Porcetta som är en klassisk italiensk rätt. Du tar en fläsksida benar ur den, bankar den lite platt och sedan fyller du den med örter, fänkål, vitlök och eventuellt någon skiva parmaskinka. Men om du vill ha det ännu enklare så gör du den här varianten.

Anettes fyllda fläskfilé

1 st fläskfile (ca 600 gram)

2-3 kryddiga korvar (de skall vara lika långa tillsammans som filén är)

några skivor lagrad ost

gröna örter t ex basilika, salvia, persilja

zest från 1 citron

1-2 klyftor vitlök, riven

Gör så här: Skär ett snitt längst med filén som går ner en bit på djupet, men absolut inte genom hela. Fläk ut filén och banka ut den lite granna. Krydda din filé med salt och peppar från kvarnen, bred ut den rivna vitlöken och citronzesten över filén. Lägg på ostskivorna, och sedan lägger du i korven. Rullar ihop filén och fäster ihop, antingen med bomullsnöre eller med tandstickor. Grilla på indirekt värme i ca 15-20 minuter servera med coleslaw och tunt skivad potatis.

Dryckestips:

Vad snabbt tiden går nu, redan inne i studenttider och värmen har kommit för att stanna hoppas man ju i alla fall.
Dags för fredag tillsammans igen, Anette har lagat en fylld fläskfilé med inspiration från Italien och vad passar inte bättre än ett härligt Italienskt vin till denna rätt så säg!

Jag har valt ett vin från ett område som jag snöat in lite på senare tid, de härliga eleganta tonerna med sin längd gör detta till det perfekta vinet i många lägen.

Ajan Barbera d’Asti
SB# 2320, Pris 129:-
Ett fruktigt vin med toner av körsbär, plommon, integrerat fat och örtighet i avslutet.

 

En reaktion på ”Göra Porcetta, lättare”

Kommentarer inaktiverade.