Håll tummarna för bubbel till midsommar!

Midsommar_0003
Foto: Jenny Grimsgård

Fläderblomschampagne

Om du vill ha din bubblande fläderdryck till midsommar, får du hålla tummarna för att flädern blommar ett par dagar innan. Bubblet behöver vila mellan 2 till 4 dagar för att få sin härliga champagne-karaktär. Det är gott med fläder, och extra festligt med fläderbubbel och lite mallig kan man vara när man smäller upp korkarna och serverar sin egengjorda champagne med jordgubbar, citron och vackra isbitar med blommor i.

Ingredienser:

3,5 liter kokande vatten + 5 dl iskallt vatten

1 kg socker

20 stycken fläderblommor

1 msk vitvinsvinäger

zest och saft från 4 ekologiska citroner (var noga med att inte få med ngt av det vita, då kan det bli beskt)

en liten nypa torrjäst

Ta fram din största kastrull och koka upp vattnet, häll i sockret och rör om tills det har löst upp sig. Lägg sedan i dina rensade blommor, det kalla vattnet, skalet, saften från citronen och vinägern. Rör om ordentligt och låt sedan blandningen svalna, när det är ordentligt svalt blandar du ned jästen, se till att blommorna på något sätt är under vätskan och lägg över en handduk. Låt kastrullen stå svalt och jäsa i 2-4 dagar, kika på den lite då och då. Så fort den känns lite spritslig så är den klar. Häll upp champagnen på rena kokade glasflaskor med ordentligt knäppkork. Var noga med att ämna ungefär 5 cm tomat upp till locket så att gasen får utrymme att ecpandera. Om du häller drickan på plastflaskor är det jätteviktigt att du håller noga koll på dem så att de inte exploderar. Det blir bra tryck i den här drickan, servera den sedan iskall med jordgubbar, citronskivor och isbitar

 

 

 

4 reaktioner på ”Håll tummarna för bubbel till midsommar!”

  1. Läckert, detta måste provas. Hoppas verkligen på att kunna hitta några blommor i år. Ont om dem i Göteborg :/

    Vilken trevlig sida du har, hit lär jag komma med jämna mellanrum. Bokmärkt och klar 🙂

Kommentarer inaktiverade.