Persikor är jobbiga!

2012-07-10 12.48.14

Ja, persikor är lite jobbiga, först är de hårda, omogna och lite gröna, men så fort man vänder ryggen till så blir de övermogna och bruna. Eftersom de är så nedrans goda så förlåter jag dem, jag gillar att de är småhåriga och mjuka att ta på också.

Den här kakan gjorde jag när jag hade köpt en låda persikor och just vänt ryggen till. Vips! så var de tryckskadade och lite soggiga, jag lurade de små rackarna, skar bort det värsta och lade dem på toppen av en tung socker kaka. Mmmm det blev gott kan jag lova, tror att det funkar med päron som också är lite luriga.

Min bästa sockerkaka

225 g smör, mjukt
2 dl fint strösocker
2 dl ekologiskt råsocker
4 st ägg, stora rumstempererade
(Smaksätt eventuellt med skal från 1 apelsin)
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 dl crème fraiche

Fyllning – 4-6 persikor skurna i klyftor.

Kaka
Sätt på ugnen, 180 grader. Vispa smör och socker fluffigt och lätt, tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa som en tok. Sikta mjölet med bakpulver och ställ det åt sidan. Nu skall crème fraiche och eventuell smaksättning blandas och sedan vändas ned i smörfluffet. Rör sedan försiktigt ned mjölblandningen. Det här blir en tjock smet som du ”lägger” ned i en smord sockerkaksform, tryck ned persikorklyftorna i smeten, och låt sedan kakan gå i ugnen i ungefär 30- 40 minuter (tänk på att varje ugn har sin tid). Stick kakan med en sticka den skall vara fuktig men inte kladdig.