Fredag tillsammans – nr 21

2012-01-10 17.29.46-1

Mitt i sommaren och du grillar som besatt. Vad sägs om lite omväxling som förnöjer kanske. Det här är en galet god krabbburgare, du kan steka den på stekpanna eller grilla den på grillen. Om barnen säger att de inte gillar fisk, så kan du locka med att den här är samma burgare som seriefiguren Svamp-Bob tuggar på i TV-serien med samma namn. Ja det är ju inte riktigt sant men som jag har sagt förut man får lura sina barn, om det är för en god sak.

Räk- och krabbkakor med majrove-coleslaw

De här små räk- och krabbkakorna är så goda att det liksom inte går att beskriva i ord. Vi säger så här: Gör dem bara! Och du måste njuta av dem tillsammans med vår fantastiska majrove-coleslaw!

250 g krabbkött (från färsk krabba eller burk)

250 g skalade räkor, hackade

3 vårlökar, finhackade

1–3 gröna chilifrukter, finhackade

4 vita rostbrödskivor

2 äggvitor

salt och peppar

pankoströbröd (eller vanligt)

smör

Hacka köttet och grönsakerna, och ta bort kanterna på brödet. Blanda sedan dessa ingredienser, kryddorna och äggvitorna till en jämn smet. Forma små biffar. Vänd biffarna i ströbröd och stek dem i en medelvarm panna tills de har fin färg.

Majrove-coleslaw

2 gröna krispiga äpplen, skalade och grovt rivna

1 majrova, skalad och grovt riven

1 dl koriander, hackad

1 dl mynta, hackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 lime, skal och jucie

4 msk vitvinsvinäger

en skvätt flytande honung

4 msk majonnäs

4 msk olja

salt och peppar

Riv äpple och majrova. Låt det rivna stå i en skål och vänta medan du vispar ihop alla övriga ingredienser. Smaka av och njut. Vänd sedan över dressingen på äpple- och majroverivet. Rör om. Servera dina krabbkakor med denna fantastiska coleslaw.

Något att dricka till kanske? Vad säger du Fredrik Schelin?`

Till denna rätt dricks det vanligtvis en kall god öl, men jag tänkte utmana detta med ett vin som jag tycker passar perfekt.

Chablis Saint Martin Laroche (nr 7143)
Nämligen en klassisk chablis
Chablis Saint Martin Laroche
SB# 7143, Pris 149:-
Vinet uppvisar härliga unga toner med inslag av gröna äpplen, citrus och härlig mineralitet.

Perfekt temperatur att servera detta vin till denna rätt är runt 12 grader då det öppnar sig lite mer och uppvisar även en viss smörighet.

Lycka till och härlig helg önskar vi er alla.