Fredag tillsammans – nr 22

2013-04-01 16.46.45

En tarte tatin är en klassisk fransk dessert som oftast görs på äpplen. Den är frasig, söt och lite seg. Jag älskar att göra den i alla möjliga varianter, med äpplen, päron eller persikor. Här är en variant med rabarber, som ger en liten syrlig ton som är galet god mot det kolasega karamelliserade sockret. Jag serverade den med vispad creme fraiche men min kära make gnölade och ville hellre ha vaniljglass till. Ta vad ni vill men glöm för all del inte att kika på dryckestipset som Fredrik Schelin bidrar med här nedan:

Tarte tatin

1,5 dl socker

100 gram smör

10 stänglar med rensade rabarber i bitar

florsocker

3 msk mörk rom

(2 st vaniljstänger)

600 gram färdig smördeg

florsocker

Tag fram din bästa gjutjärnspanna (utan plastdetaljer) lägg i smöret och sockret och på med värmen. Nu skall smöret och sockret smälta. När smöret och sockret är bärnstensfärgat häller du på romen och vaniljsockret (om du använder vaniljstång så lägger du i vaniljfröna) Lägg ned rabarberbitarna låt och dra sedan pannan av värmen. Kavla ut den färdiga degen så att den täcker hela pannan och lägg den över rabarberna, vik in försiktigt på kanterna. Pudra florsocker över bottnen, ställ in hela härligheten i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter eller tills smördegen har fått fin gyllene färg. Nu kommer det trixiga – lägg ett fat över stekpannan och VÄND!! Bränn dig inte, när du har vänt på pajen väntar du en smula så att den hinner svalna lite granna, pudrar massor av florsocker över och serverar sedan med vispad creme fraiche eller vaniljglass.

Dryckestips från Fredrik Schelin:

Vad avnjuter man då bäst till denna fantastiska dessert? För mig finns det många bra val men just i detta fall har jag fastnat för ett sött vin som jag nygligen provade för första gången Cloudy Bay Late Harvest Riesling SB# 90638, Pris 199 (375 ml) Även om vinet är i något högre prisklass än vad det borde vara med tanke på att detta är första årgången som släpps måste jag ändå säga att det är värt sitt pris.

 

Härligt gyllengul med friska toner av tropisk frukt, citrusfrukter och krispig aprikos. Sötman och syran balanseras otroligt väl och i avslutet dyker det upp mogna, gula äpplen.

 

Trevlig helg och lycka till med baket önskar, Fredrik och Anette

 

2 reaktioner på ”Fredag tillsammans – nr 22”

Kommentarer inaktiverade.