maräng, fira, fika, födelsedagsfika, budapestrulle

Födelsedagsfika med Chokladbudapest!

Eftersom jag fyllde år i torsdags så var det dags för en födelsedagsfika. Mamma, pappa, sönerna, ex-mannen med ny tjej och så en gammal fin kompis kom och smakade på godsakerna.  Bland annat en variant på Budapestbakelse, den här smakar choklad och serveras  självklart med säsongens godaste – Jordgubbar!

Chokladbudapest med säsongens bär

1 dl + 1 dl strösocker

1,5 dl mandelmjöl

4 msk kakao

0,5 maizena

4 äggvitor

Fyllning

3 dl grädde (vispad)

2 apelsiner, fileade

100 gram färska bär

Dekorera med

vispad grädde

10 färska bär

100 g mörk choklad

florsocker

Sätt ugnen på 170 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda 1 dl strösocker, mandelmjöl, kakao maizena i en bunke. Vispa äggvitorna fluffigt och fast, tillsätt 1 dl strösocker – lite i taget – tills du har en fast maräng. Vänd ner de torra ingredienserna ordentligt men försiktigt, vi vill ha kvar luften i marängen. Lägg ut ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och spritsa sedan med slät tyll ut marängsträngar längst med bakplåten. Grädda sedan marängen mitt i ugnen i 170 grader i cirka 20 minuter. Öppna ugnen helt och låt den stå så i cirka 5 minuter. Ta ut plåten, lägg ytterligare ett bakplåtspapper på toppen av marängen och vänd hela härligheten på bänken. Låt svalna ett ögonblick medan du vispar grädden. Stryk sedan ut ett tunt lager grädde över hela marängen, lägg apelsinbitar och bär jämt över och rulla sedan försiktigt till en rulle. Dela rullen till sneda bitar, spritsa över smält choklad och små gräddrosor och färska hallon på varje bakelse. Pudra till sist med florsocker.