recept, Anette Rosvall, tigres, musslor, gratinerade

Musslor på längden och på tvären nummer 2.

Även detta recept publicerades i tidningen Amelia under Emmas, Jennys och min tid som Husmorsorna.  Tigres är en tapas som påminner lite om Ostron Rockefeller. Det är en bra variant för er som kanske inte riktigt gillar att äta dem hela.  och passar fin-fint till ett glas Cava på altanen innan middagen.

Du behöver:
Musselkoket:
500 g musslor
3 dl vatten
2 dl vitt vin
några persiljekvistar
2 vitlöksklyftor

Fyllningen:
2 msk olivolja
1 stor gul finhackad lök
2 vitlöksklyftor
1 grön finhackad chili
1 finhackad morot
1,5 dl tomatpuré
1 tsk socker
1 krm pimiento

Bechamelsås:
75 g smör
0,5 dl mjöl
5 dl mjölk
salt, peppar och muskot

Det frasiga på:
2 ägg
3 dl ströbröd eller panko
olja för fritering
citronskivor till servering

Gör så här: Börja med att göra rent dina musslor, skrubba dem ordentligt. Hacka det som ska hackas och lägg i skålar för att vara väl förberedd.  Häll sedan vatten, vin, persiljekvistar och vitlök i en stor kastrull. Låt det bli varmt och se sedan till dina musslor. Knacka försiktigt på dem som har öppnat sig. Om de stänger sig slänger du ner i kastrullen med vin och vatten. De som inte stänger sig kan  du slänga i papperskorgen! Låt sedan musslorna koka i 5–10 minuter. Häll av musslorna i ett durkslag men OBS! spar spadet, för det är en underbar buljong som du kan använda till morgondagens fisksoppa! Lägg upp musslorna. Dela dem och ta ur musselköttet. Spar den finaste delen av skalen, rengör ordentligt och lägg dem med undersidan nedåt på en bricka. Finhacka musselköttet och lägg det sedan åt sidan.

Fyllningen gör du så här, fräs alla grönsaker i oljan tills de är lagom mjuka och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt det hela småputtra på låg värme i 15 minuter tills fyllningen är ganska tjock. Häll i musselköttet, smaka av med salt, peppar, pimiento och lite socker.
Laga sedan en tjock bechamelsås. Smält smöret, ta det av värmen och vispa ner mjölet. Vispa sedan ner lite av mjölken i taget, ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen få ett uppkok så att den blir tjock och blank. Smaka av med salt, peppar och nyriven muskot.

Fyll musselskalen till hälften med tomat- och musselröra,  och lägg sedan på en matsked bechamelsås i varje musselskal. Vispa äggen och pensla alla fyllda musslor med ägg och strö sedan brödsmulor/panko överst. Häll nu olja i en djup stekpanna så att det blir 2–3 cm. Stek musslorna försiktigt med skalet uppåt tills de blir gyllene, ta upp dem med en sked och låt dem ligga och rinna av på ett papper.
Servera direkt med tesked och citronskiva.