recept, Anette Rosvall, moulesfrittes, musslor

Musslor på längden och tvären nummer 1.

Det här receptet publicerades i Tidningen Amelia under den tiden jag, Jenny Grimsgård och Emma Hamberg jobbade där som matkreatörer. Det var en härlig tid!

Musslor är både lätt att laga och gott att äta. Det enda man bör tänka på är att bara använda friska musslor. Tvätta och borsta dina musslor noga, lägg dem i ljummet vatten så de öppnar sig. Skölj dem sedan i iskallt vatten, om någon av dem är skadade eller trasiga, så släng den musslan. Om en mussla fortfarande är öppen, så knackar du lite lätt på skalet. Sluter sig musslan är den i prima form och kan ätas. Men om den fortsätter att gapa öppet – släng den!

Moules med sweetpotatoefrittar

och stingig aioli

Det här är kärlek, kärlek på hög nivå för när det är rätt så går det lätt, både att laga och att äta.

Du behöver:
1 kg blåmusslor
1 klick smör
4 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 stor morot i bitar
några kvistar persilja
5 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
3 msk fiskfond
salt

Sötpotatisfrittar:
2–4 sötpotatisar
rapsolja
flingsalt, citron

Stingig aioli: OBS! använd rumstempererade ingredienser
2 st äggulor
2 msk pressad citron
2 dl rapsolja (eller annan smaklös olja)
chili efter smak
1 vitlöksklyfta
1 tsk sweet & sour-sås
svartpeppar och salt

Gör så här: Börja med aiolin, den mår jättebra av att göras kvällen innan för då hinner smakerna sätta sig ordentligt. Vispa ihop äggulor och citronsaft. Häll sedan i oljan droppvis samtidigt som du vispar som en tok, fortsätt att hälla i oljan i en tunn stråle, fortsätt vispa tills din aioli har blivit tjock och vit. Smaksätt med riven vitlök, sweet & sour-sås och så mycket chili som du vill ha. Salta, peppra och ställ kallt tills den ska ätas.

Frittar

Skala och skär sötpotatisen i lagom tjocka, långa bitar. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Kolla hettan på oljan, inte med fingret (aj, aj, AJ!) utan med en bit vitt bröd som du försiktigt lägger ner i oljan. Om den blir gyllene så är oljan tillräckligt varm. Då lägger du försiktigt ner frittarna och låter dem bada i oljan tills de är färdiga. Skölj och rengör musslorna enligt receptet på sidan 101.  Fräs lök, morot och vitlök i smöret, häll på vin, vatten och fiskfond i en stor kastrull och låt det koka upp. Lägg i musslorna och låt dem koka ordentligt i några minuter.
Servera musslorna i en djup tallrik med frittar och aioli. Ät med händerna!