recept, Husmorsorna, Anette Rosvall, clamchowder, musslor

Musslor på längden och tvären nummer 3.

Anettes Clamchowder

Även detta recept är publicerat i tidningen Amelia under tiden jag, Emma och Jenny var Husmorsorna.

Clamchowder är en smarrig amerikansk tjock soppa, nästan på gränsen till en gryta. Den kan vara antingen tomatbaserad eller mjölkbaserad men innehåller alltid någon sorts musslor eller fisk och är dessutom galet god.

Du behöver:
4 skivor bacon
en skvätt vatten
1 hackad gul lök
2 finhackade selleristjälkar
1 liten röd paprika, finhackad
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 stor riven bakpotatis
2 st lagerblad
3 stjälkar färsk timjan
1–3 msk färskriven pepparrot
salt och pepppar

Garnering:
persilja
musslor (se hur du gör rent dem och kokar dem gott i våra andra recept här intill!)
varmrökt lax

Börja med att fräsa bacon, lök, potatisrasp och selleri tillsammans med en liten klick smör. Inte tills det blir brunt utan bara mjukt och följsamt. Häll av fettet för att ösa på med musselbuljongen. Låt det bli varmt och tillsätt sedan lagerblad, timjan, vin, grädde, mjölk och paprika. Låt det koka tills potatisen släppt ifrån sig sin stärkelse, då blir soppan tjock och fin som sig bör. Det tar cirka 20 minuter. Om du tycker att soppan har blivit för tjock, späd den med lite mjölk.
Smaka av med riven pepparrot, salt samt peppar och servera din soppa rykande het med laxbitar, musslor och finhackad persilja.