recept, vinkoktpasta, kokbok, mat och vin, Anette Rosvall

Vinkokt röd pasta…

Vinkokt röd pasta med karamelliserad lök.

Pasta som är kokad i rödvin får en smula syrligare smak och dessutom blir den helt makalöst vacker. Jag har balanserat upp rätten med karamelliserad lök, stek svamp och min favorit brynt smör mixat med färska örter och vitlök.

Du behöver ett vin som har kraftig färg och det hittar du till exempel i druvor som cabernet sauvignon och malbec. Varför inte prova de – enligt mig – en smula underskattade vinerna från Chile och Argentina? Du kan även använda vinerna från franska regionen Madiran – gjorda på druvan tannat eller vinern gjorda på druvan sagrantino från Montepulciano i Italien. Dessa viner är rejäla käftsmällar i smaken och är mörka nästan svarta i färgen. Vinerna passar även att servera i glaset till maten.

Till fyra portioner behöver du: 

7,5 dl rödvin

örtsalt

600 gram spagetti

Karamelliserad lök

4 gula lökar

1 vitlöksklyfta

smör och olja till stekning

1 kvist färsk timjan

1 nypa strösocker

salt och svartpeppar från kvarnen

Smörstekt svamp

250 gram valfri svamp

smör och olja till stekning

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 kvist färsk timjan

salt och svartpeppar från kvarnen

Brynt örtsmör

200 gram smör

2 dl färska örter (blandade)

4 vitlöksklyftor

salt och svartpeppar från kvarnen

Till servering

Drivor av riven parmesanost

Börja med den karamelliserade löken. Skär den i tunna skivor och finhacka även vitlöken. Smält smör med olja i en stekpanna, när det slutat låta lägger du i lökringarna, vitlöken samt timjankvisten. Låt allt få lite färg och strö sedan över sockret och låt sedan löken puttra vidare på svag värme. När den blivit gyllenbrun är den klar, smaka av med salt och svartpeppar och ställ den sedan åt sidan.

Nu är det dags för svampen. Torka ur pannan och lägg i svampen – som du så klart skurit i tunna skivor. Låt den steka på medelhög värme tills den först tappat all vätska och sedan sugit upp den igen. När pannan är torr slänger du ner en klick smör och en skvätt olja, tillsammans med lök, vitlök och timjan. När alltsammans är frasigt och härligt stekt så smakar du av med salt och peppar. Ställ åt sidan!

Sedan är det dags för örtsmöret lägg smöret i en kastrull och låt det sakta smälta och sedan bli brynt. När det är bärnstensfärgat och doftar nöt är det färdigt. Lägg de finhackade örterna i en hög skål, häll över det brynta smöret och mixa tills du har ett nötdoftande och grönt smör.

Dags för att koka pastan, häll ner rödvinet i en kastull, fyll på med vatten och rejält med salt tills det täcker pastan. Koka enligt instruktionerna på paketet, häll bort vätskan när pastan är klar.

Nu är det dags att servera härligheten. Dela upp pastan på djupa tallrikar, blanda spagettin med lök och svamp och häll över örtsmöret. Riv gärna en rejäl hög parmesanost över varje portion och servera med rödvin i glaset!