apple, Anette Rosvall, magnolia bakery, new york, layercake

Äppelkaka med butterscotch creamcheese.

Bageriet Magnolia i New York är känt för att Carrie från SATC handlade sina cupcakes där. Deras kokbok är välanvänd och jag översatte den. Här är är därför min variant på deras ”Layer Applecake with Butterscotchcreamcheese”. Eller som vi säger på svenska äppelkaka i lager med kola frosting. En fluffig, gyllene kaka med bitar av syrliga äpplen och en krämig och kolasmakande söt topping.

Applecake with Butterscotchcreamcheese

Kakan:

7 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

225 g osaltat smör (rumstempererat)

4 ¾ dl socker

5 stora ägg

2,5 dl mjölk

1,5 tsk vaniljextrakt

8 dl grovt hackade syrliga äpplen

Gör kakan så här:

Sätt ugnen på 160 grader.

Smöra och bröa två stycken springformar (22 cm i diameter). Lägg gärna bakplåtspapper i botten på formarna så går det lättare att få ur kakan hel när den är klar.

Sikta mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ den åt sidan. Vispa smöret så att det blir mjukt och smidigt, tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills det blir fluffigt och ljust (cirka tre minuter med elvisp). Tillsätt även äggen ett i taget, vispa ordentligt emellan.

Häll sedan torra ingredienserna i smeten i omgångar tillsammans med mjölk och vanilj. Skrapa lite i botten så att alla ingredienser är helt uppblandade. Vänd till sist ner äppelbitarna och dela sedan upp smeten mellan de två kakformarna.

Grädda dem i 40–45 minuter eller tills bakstickan är torr när du tar ut den.

Låt kakorna svalna helt innan du lägger på glasyren eller topping.

Topping:

Butterscotch Cream Cheese-Frosting

Kombinationen av syrlighet hos en glasyr med philadelphiaost tillsammans en söt kolasmak ger en underbar smak.

Receptet räcker till en tårta med två eller tre lager.

450 g philadelphiaost rumstempererad och skuren i små bitar

6 msk smör (rumstempererat)

2 ½ dl farinsocker

2 msk lönnsirap

2 tsk vaniljsocker

Vispa philadelphiaost, vanilj och smör i en stor skål i ungefär tre till fem minuter med elvisp. Tillsätt socker, sirap och vanilj i omgångar tills du har fått en smidig och krämig glasyr. Lägg plastfolie över och låt stå i kylskåp i cirka en timme (men helst inte längre) för att få rätt konsistens innan du använder den.