Är det kräfttider kanske?

Om du får kräftskal kvar är det ingen dum idé att spara dem för att göra denna utomförträffligt goda soppa. Det gäller faktiskt för alla skaldjur. Spar skalen till exempel i frysen tills du har tid eller lust att koka en fond, sås eller varför inte den här smarriga soppan. Den är krämig och matig med en liten ovanlig tvist.

Kräftsoppa med tvist
1 kilo  kräftor
2 morötter, skalade och grovrivna
1/2 liten purjolök, finstrimlad
en klick smör
2 msk tomatpuré
1 tub 225 g kräftost
3 dl créme fraiche
2 msk maizenamjöl
4 dl vitt vin
8 dl vatten
2 krm dillfrön
2 smulade peperonchini (eller 1 krm chilipeppar)
1 skvätt konjak
en liten näva hackad dill
Salt efter behag

Skala kräftorna och spar stjärtarna och klorna i en skål. Resten alltså skal, huvud och hela konkarongen skall fräsas i en klick smör tillsammans med vitlök, dillfrön och peperonchini en stund tills de gett ifrån sig sin goda smak. Tag upp skalresterna och lägg sedan ner de grovrivna morötterna, tomatpurén och purjon, Kanske behövs ytterligare en liten klick smör. Låt även grönsakerna få bli lite mjuka och smöriga, pudra sedan över maizenamjölet och rör runt en aning. Pytsa på vatten och vin och låt det hela småputtra i tio minuter ungefär. Så där ja, nu häver du i resten av allt (förutom kräftklor och stjärtar) och låter det få sig ett uppkok, smaka av och låt det puttra ihop sig. Precis innan du serverar lägger du ner kräftstjärtarna och dekorerar med den färska hackade dillen. Njut med gott bröd och stark ost.