Jerkmarinerad fläsksida med majskräm, sötpotatis…

Den här rätten var mitt bidrag till en tävling som Scan anordnande i samband med att de ville puffa för sin produkt rapsgris. Jag gillar fläskkött och trots att jag inte vann så är jag vansinnigt nöjd med den här rätten och tycker verkligen att du borde prova den!

Jerkmarinerad fläsksida med majskräm, friterade sötpotatisskal och sotade pimentos de padron
Fläsksidan

1 ½ kilo Fläsksida

1 dl  Salt

1 dl  Socker

Jerkkrydda

½ dl  Olja

2 msk Kinesisk soya

½ dl  Mörk sirap eller Cane sirap

4 nypor  Salvia, torkad

3 msk  Kanel

15 msk Muscovadosocker

4 msk  Piemento, rökt paprikapulver

4 st  Vitlöksklyftor

1 st  Lime, saften och skal ifrån

½ krm  Muskot, riven

Majskräm

1 burk majkorn

3 dl grädde

salt och peppar

vitvinsvinäger

Börja med köttet, blanda socker, salt och en skvätt vinäger, rubba in köttet och låt det stå i kylen över natten. På morgonen torkar du bort överskottet av salt/socker blandningen och häller bort vätskan som bildats i formen. Nu är det dags att marinera med jerkkryddorna.

Om du inte vill göra din kryddblandning själv så finns en färdig jerkkrydda i butikerna.  Men det är lätt som en plätt , du bara slänger du ner alla ingredienser till jerkmarinaden i en plastpåse. Lägg sedan ner köttet där och låt det ligga och gotta sig i kylskåpet i sin kryddpåse, helst hela dagen, men det räcker med en timme eller två också. När köttet är färdigmarinerat skall det gå i ugnen på 175 grader tills det har en innertemperatur på 62 grader. Tag då ut köttet och ställ det åt sidan medan du fiffar med resten.

Samtidigt som köttet ställer du in sötpotatisen. Lägg 3 stycken sötpotatisar i en ugnsform och häll på grovsalt tills det täcker potatisarna helt. Efter en dryg timme skall även sötpotatisen ut ur ugnen, knäck salttäcket och borsta bort resterna. Riv nu potatisarna i mindre bitar, men var noga med att alla små bitar har lite skal på sig. Det är där den salta goda smaken sitter. Lägg potatisbitarna åt sidan ett tag.

Värm oljan till 180 grader och lägg i sötpotatisbitarna, fritera dem i oljan tills de har blivit lite gyllenbruna på kanterna. Ta upp dem, lägg dem på en handuk eller ett papper för att torka.

Nu till majskrämen: häll ner ingredienserna i en kastrull och koka upp tills vätskan kokat bort till hälften. Tag av kastrullen från värmen och sila av grädden, men OBS! spar den! Mixa majsen till en slät kräm, späd med grädden tills du har en lagom tjock kräm. Den skall vara som majonnäs i konsistensen ungefär. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vitvinsvinäger och ställ åt sidan.

Till sist och precis innan servering fräser du småpaprikorna i lite olja i en galet varm stekpanna, tills de blivit bubbliga och svarta i skinnet. När paprikorna är klara skivar du fläsksidan i portionsbitar och fräser även på dem så skinnet blir krispigt och gott. Nu är det dags att servera. Bjud gärna en krispig gurksallad till också, och i glaset är ett Rieslingvin med lite restsötma mumsigt.