recept, Anette Rosvall, rödbetor, inlagda, picklade

Lägg in dina rödbetor själv!

Det är härligt att sylta, safta, lägga in och pickla. Jag tycker att man känner sig som en kung när man tar hand om det som naturen ger. De nordiska köket innehåller ganska mycket söt-syrliga smaker och man lägger in både det ena och det andra. Jag tycker att alla borde kunna göra en smarrig 1-2-3 lag. Det vanligaste receptet är 1 del ättika, 2 dl socker och 3 delar vatten men jag brukar byta plats på ättikan och sockret ibland för jag vill oftast ha mer syra.  Här får du recept på inlagda rödbetor som är något av det godaste som finns på en köttbullemacka! Den här lagen kan du använda när du picklar lök, gurka eller andra fina grönsaker.

P.S om du inte behöver all rödbets-kok-lagen så spar den i en separat burk, den blir vackert mörkrosa och den kan man smaksätta och färga snyggt med.

Inlagda rödbetor

500 gram betor i olika färger

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

några lagerblad

några svartpepparkorn

några fina stänglar timjan, gärna med blommor

Koka rödbetorna hela med skal, det tar mellan 20-50 minuter beroende på storlek. När de är klara är det enklaste sättet att skala dem så här. Ta på ett par diskhandskar i gummi, ta upp betorna en och en och liksom dra av skalet med dina handskklädda händer. På vissa ställen kanske du måste skrapa med en kniv. Skär dem sedan i klyftor och lägg dem i en burk. Koka upp lagen tills sockret är smält och häll sedan lagen över betorna. Se till att lagen täcker betorna, låt stå svalt.