recept, Anette Rosvall, porcetta, porcettaburgare

Porchetta som burgare med coleslaw.

Porchetta är ett formidabelt sätt att tillaga fläsksida. Du fyller den med godsaker som bland annat örtkryddor och vitlök. Rullar ihop härligheten, steker på ytan så den blir krispig och låter den sedan gå i ugnen tills den är färdig.

Det här receptet är ifrån Emmas och min bok ”Festmat” och porchettas serverar i tjocka skivor på ett bröd som en burgare med en härlig coleslaw men det går så klart att äta den med pommes och bea, eller sås och potatis också om man vill det.

Porchettaburgare

3 vitlöksklyftor

300 gram färsk spenat

150 gram extra rökt bacon

rivet citronskal

1,5 kg fläsksida med svålen kvar

Majrove coleslaw

en halv kruka korriander

en halv kruka mynta

2 vitlöksklyftor

2 gröna krispiga äpplen

1 majrova

skal och saft från 1 lime

4 msk olja

en skvätt flytande honung

salt och peppar

Till servering

Hamburgerbröd

sallad

majonäs

peppar

Hacka vitöken, stek spenaten, bacon och vitlök i smör. Salta och peppra efter smak. Riv över lite citronskal och lägg sedan fyllningen i det platta köttet. Rulla ihop som en rulltårta och bind ihop hela baletten med ett steksnöre. Se till att så mycket som svålen kommer utåt. Gnugga in ytan med salt och peppar och fräs yta på det i en en het stekpanna. Sedan skall det gå i ugnen i 150 grader tills du kan mäta en innertemperatur på 62 grader.  När det är klart skall det vila i en timme ungefär.

Under tiden fixar du din coleslaw, hacka vitlök, mynta och koriander. Skala och riv äpple och majrova i en skål blanda ner ört- och vitlöks hacket och ställ den sedan åt sidan. Vispa ihop resten av ingredienserna och blanda sedan ihop dressingen, smaka av med salt och peppar.

Servera porchettan i tjocka skivor med coleslaw, majonäs och sallad.

Smaklig spis!