Afternoon tea, tisdagstårtan, Chelsea bun, recept, anette rosvall

Tisdagstårtan – Chelseabuns!

Det här receptet är ifrån min bok Afternoon Tea och det bästa från Storbrittanien. För Chelsea buns, är brittiska vetebullar, lite som en mer rustik variant utav de franska croissanterna som oftast bakas ut i en fyrkantig form. Här har jag gjort mina i en stekpanna och fyllt dem lite okonventionellt. Bullarna på bilden är nämligen fyllda med en blandning av smör, min egen fläder- och citronmarmelad och mandelmassa. Men det går som vanligt att fylla dem med sånt man  gillar. I nästa vecka är det kanelbullens dag så  varför inte prova en variant av den svenska. Prova att fylla den med en mandelkräm, chokladbitar och rostade hasselnötter eller på svenskt maner med kanel, socker och smör. I Storbritannien så är fyllningen oftast gjord på torkade frukter, honung och brunt socker. Men du fyller som sagt dina med det du är sugen på. Det tar lite tid för degen skall jäsa i lite olika omgångar, men när de är klara förstår du att det är värt att vänta.

Smaklig spis!

Chelsea Buns

Vetedeg

0,5 dl mjölk

1,5 dl hett vatten

25 gram jäst

8,5 dl vetemjöl

25 gram smör (rumsvarmt)

+ 50 gram smör (rumsvarmt)

0,5 dl socker

10 gram salt

1 stort ägg (rumsvarmt)

Blanda mjölken med det heta vattnet och se till att det blir rätt temperatur innan du blandar ner jästen, rör om tills det löser sig och ställ bunken åt sidan. Medan du blandar mjöl med 20 gram smör till smulor, tillsätt salt och socker, och sedan äggen. Till sist blandar du hela baletten med mjölkvätskan och arbetar ihop det till en deg. Knåda i cirka 5-10 minuter och lägg sedan degen att vila i minst 1 timme.

När degen har blivit dubbel så stor så kavlar du ut den till en rektangel som är 2 cm tjock. Hyvla över resterande smör över degen, vik ihop i tre delar och kavla, gör om det tills allt smör är inkavlat i degen. Låt nu degen vila i ytterligare en halvtimme.

Medan du väntar på degen: Smält 50 gram smör och koka en sockerlag på:

0,5 dl vatten

1 dl strösocker

Och mixa fyllning

125 gram korinter eller russin

100 gram kanderade apelsinskal

1 dl ljust muskovadosocker

1 msk kanel

Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen till en brun massa och låt den stå rumsvarmt tills det är dags att bre den över degen.

Kavla ut degen till en rektangel som är ungefär 40×25 cm stor. Pensla den med lite mer än hälften av det smälta smöret. Strö fyllningen över degen, men lämna cirka 2 cm tom kant runtom. Rulla ihop degen till en tight rulle och nyp ihop den så att inte fyllningen rinner ur. Pensla rullen med det resterande smöret. Skär rullen i 12 lika stora skivor och lägg dem tätt i en ugnsfast form, och pensla dem med ett vispat ägg. Lägg en handuk över och låt bullarna jäsa i 1 timme. Låt dem sedan gå i 220 grader i 15-20 minuter och så fort de kommer ut, penslar du dem med socker lagen och strör lite strösocker över. De här bullarna är godast ljumna så HURRA! det bästa är att äta upp alla samma dag som du bakat dem.