recept, vintips, Julbord, janssons Frestelse

Amarone + Janssons frestelse = <3

Fick ett tips häromveckan om att Amarone-vin är en superhit till vår traditionstyngda Janssons Frestelse. Jag har inte provat själv än… men tror verkligen att det kan vara värt ett försök för det var en välrenommerad vinexpert som dryftade detta kanske lite o-ortodoxa förslag. Han sade dessutom att detta var tradition på hans julfirande. Så här kommer först mitt bästa recept på Jansson och sedan ett tips på två olika Amaroneviner.

Häpp och god jul!

Janssons Frestelse

1 liten burk ansjovis inkl spad

20 st skalade potatisar av den mjöliga sorten

2 st gula lökar, skalade och tunt skivade

1 liter gräddmjölk (dvs ¾ grädde och ¼ mjölk ihop blandat)

1 rejäl klick smör, och då menar jag rejäl

svartpeppar från kvarenen och ev en liten nypa salt

Sätt ugnen på 180 grader och börja med att skiva och skära potatisen. Jag tycker att det skall vara stavar med en tjocklek på cirkus 0,5 cm. Varva sedan dessa tillsammans med ansjovis i en ugnsfast och smord form. Peppra och salta (liiiitegranna) mellanvarven och häll sedan över gräddmjölken. Allra sist kluttar du över smöret. Lägg ett folie över hela härligheten och ställ in i ugnen, efter en halvtimme öppnar du paketet och ser efter om den mesta mjölken kokat in i potatisen, då är det dags för en omgång utan folie, så du får snygg färg på din Jansson. Skall du äta den lite senare kan det vara en idé att köra själva gratineringsmomentet precis innan servering.

När din Jansson är vackert gyllenbrun, lagom kladdig men inte våt är den klar. Det där är en fråga för öga och gom och det är svårt att sätta tid på. Så håll ögon och sked redo och smaka av innan du tar ut den.

Vad gäller vintipsen kommer de här:

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico för 295kr

Masi Amarone Costasera i Magnum 599kr