Tipselips på knäckhantering!

Det här är ett av mina bästa jultips. Stå inte och yla över att knäcken rinner ut ifrån de små formarna, gör som jag alltid gjort smörj långpannan, brickan eller bakplåtspappret med smör eller olja innan du ställer ut de små formarna. Det funkar med ischokladformar oxå föralldel. Hörde att Ernst ondgjorde sig över sina knäckformar som välte när han försökte hälla het knäcksmet i dem.

Men nu är det då alltså officiellt – Husmorsornas absolut bästa jultips: Smörj formen/brickan/pappret innan, om man nu inte gillar att ta bort allt krafs som hamnat utanför förstås 😉

Knäck!

2 dl socker

2 dl sirap (ljus eller mörk smaken är som baken)

2 dl grädde

1 dl finhackad skalad mandel

Blanda alla ingredienserna förutom mandeln i en tjockbottnad kastrull och koka tills smeten är ca 124 grader eller tills smeten blivit så hård att det går att göra en kula av smeten när du häller en liten klick i ett iskallt glas vatten (kallas kulprovet)

Man kan om man vill smaksätta knäcken med lite andra grejor oxå t ex: pepparmyntskarameller, finhackad choklad, pinjenötter, valnötter eller, ja det är faktiskt bara fantasin som sätter stopp för vad du kan stoppa i din knäcksmet.

När smeten är klar gör som Husmorsorna, smöra plåten, ställ ut dina formar, blanda i mandeln och fyll de små formarna med smet. Låt svalna om du kan – Njut!

En reaktion på ”Tipselips på knäckhantering!”

  1. Jag kan komplettera med ett tips som svider… ICA-människa som jag är.. ICA’s egna knäckformar är katastrofdåliga.. allt fastnar i dem 🙁

Kommentarer inaktiverade.