recept, anette rosvall, risgrynsmousse, hallon, jul

Rismousse med bärjelly

Den här rismoussen är en finfin liten dessert att bjuda på i jultider. En lite lyxigare variant på Ris a´la Malta.

Mousse

0,5 dl grötris

1,5 dl vatten

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

3-4 dl mjölk

1,5 dl vispad grädde

1 äggvita

0,5 dl florsocker

Koka grötriset enligt förpackningen med vatten, salt, vaniljsocker och mjölk och låt den sedan svalna. Vispa grädden hårt och vänd ner den i gröten. Vispa sedan äggvita till en maräng tillsammans med florsockret. Blanda ihop märängen med risgrynsgröten och dela upp den i 6-8 fina glas.

Bärjelly

1 gelantinblad

0,5 dl socker

0,75 dl vatten

200 gram frysta hallon

Börja med att lägga gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp socker och vatten, krama ur gelantingladet och låt det sakta smäla i sockerlagen. Ner med bären och rör försiktig om så att några av dem fortfarande är hela.

När bärjellyn svalnat en smula, lägger du den på toppen av moussen och ställer sedan glasen kallt fram till servering.