anette rosvall. recept, lamm, kål, brynt smör

Lamm, kål och en stor portion kärlek!

Lamm, kål och en stor portion kärlek!

I förra veckan lagade jag middag till en vän som snart fyller år. Vi har exakt samma intresse utav mat och dryck och kan sitta i timmar och diskutera. Till exempel om vilka smaker som är godast tillsammans. Hur många grader lammet skall gå till, och varför kål blir så gott när man häller brynt smör på.  Självklart pratar vi om och provar vilken dryck som är absolut godast till. Det är precis sådana människor som det är allra roligast att laga mat till, och som gör att man utvecklas som matlagare.

Just den här måltiden bestod av lammlägg, ett bakat kålhuvud, sky, rostade hasselnötter, brynt smör, krispig bakad lök och gröna bönor. Du får receptet här nedanför, prova för jag lovar att det är galet gott!

Långsamt bakad Lammlägg med lika långsamt bakad kål

För 2 personer behöver du följande:

400 gram lammlägg (här är benet kvar så väljer du en annan detalj utan ben så behöver du inte lika mycket)

en klick smör

en skvätt olja

2 rödlökar i klyftor

4 vitlöksklyftor, fint skivade

en liten skvätt rödvin

salt och peppar

en kruka kruspersilja

spetskål, ett huvud

25 gram smör, rumstempererat

fling salt tre nypor

svartpeppar från kvarnen

rivet skal från en halv citron

2 rejäla ark aluminumfolie

Ditt val av torkade gröna örter, 2 rejäla nypor

en näve rostade hasselnötter

25 gram smör, smält och brynt

gröna bönor

1 liten fint hackad rödlök

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 100 grader. Smält smör och olja i en stekpanna på medelhög värme, lägg i den klyftade rödlöken och den skivade vitlöken. När pannan, smöret och oljan är varma fräser du lammköttet runtom. Låt dem ligga och gosa i värmen medan du öser dem med smör/oljan. När de har fin färg lägger du över dem i en ugnsfast form. Häll vinet i pannan och vispa ur all god smak. Häll allt som finns i pannan över lammköttet och ställ det åt sidan ett tag.

Nu skall du vända din uppmärksamhet mot kålen. Lägg de två arken aluminiumfolie på din köksbänk. Ställ kålhuvudet mitt på och smörj in det med det rumstempererade smöret. Krydda med vitlök, citronrasp, salt, peppar och örtkryddor och vik sedan ihop till ett paket. Se till att öppningen är uppåt så inget av det goda sipprar ut. Ställ ner kålpaketen i samma ugnsfasta form som lammläggen ligger i och ställ in hela härligheten i ugnen på 100 grader i cirka 2 timmar. Enligt mig skall lammköttet  ha en innertemperatur på 56 grader. Detta är min högst personliga åsikt och om du tycker något annan så ta ut det när du tycker det är klart.

Låt köttet vila medan du öppnar kålpaketen. Skär kålen i två halvor från toppen och nedåt. Stek ytan gyllene och lägg sedan upp kålen på tallrikar. Lägg upp köttet och dekorera med skyn och rödlöken. Häll över en skvätt brynt smör över kålen och dekorera med rostade hasselnötter och gärna lite finhackad persilja.  Servera med gröna bönor som du hastigt blancherat i lite olja, rödvinsvinäger och finhackad rödlök. I glaset gärna ett rödvin från Côte de Rhône.

…ja just det, jag rev lite granna parmesanost över kålen också men det är nästan överkurs 😉

Smaklig spis!

 

2 reaktioner på ”Lamm, kål och en stor portion kärlek!”

  1. Himlar så gott det verkar!
    Jag har ju nästan slutat laga mat själv, men detta recept gjorde mig sugen att försöka igen…..TACK
    Anette Roswall!

Kommentarer inaktiverade.