Balans i livet!

Jag tror att jag har pratat om det förut, det där med balansen i livet. Om något känns tråkigt eller sunkigt så blir det så mycket roligare om man väger upp det med lite flärd och elegans.

Så försöker jag tänka nästan jämt. Att härda ut en tråktisdag med lite grådisigt väder och inget roligt att göra. Ja då måste man balansera med en hejdundrande måltid. Det där med att spara allt det göttiga till helgen är inte alls min melodi. Då är det ju oftast redan tjofaderittan och för att balansera det kan man ju dra ner på måltids ambitionerna då istället.

Så idag när det är molningt och bara några tråkiga minusgrader så prova att piffa till din gröna ärtsoppa med lite flärd elegans och lyx. Toppa med några skivor av det finaste sidfläsket du kan hitta. Handla det gärna i en saluhall om du har möjlighet. Det är lyx, ett par skivor inlindat i vaxat papper gärna från en gris som gått ute, bökat i jorden och sedan slaktats värdigt. Handla den allra finaste och fetaste grädden du kan hitta från den där lilla fina gården där kossorna har sin egen klimaskin. Gör soppan enligt mitt recept här nedanför, vispa grädden så där lagom fluffig och riv alldeles lagom med pepparrot i och stek sidfläsket krispigt.

Men du om den här tisdagen skall bli extra lyxig serveras soppan så klart med champagne. Prova till exempel  Pannkakorna efteråt flamberas med fördel i rom så klart. Vad tror ni om det en vanlig tisdag?

 

Grön ärtsoppa med fluffig pepparrotsgrädde

7 dl vatten

2 msk kycklingfond

500 gram frysta ärtor

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

en liten knopp smör

3 +2 dl grädde

riven färsk pepparrot

salt och peppar från kvaren

Smält smöret i en kastrull och låt löken, vitlöken och ärtorna svettas där. Häll på fond och vatten och koka upp. Låt koka upp och mixa sedan soppan slät. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan medan du vispar 2 dl vispgrädde fluffigt. Smaka av den vispade grädden med pepparrot, salt och peppar samt servera direkt!