anette rosvall, kokbok, skocksallad, jordärsskockor, recept

Frasig jordärtsskockssallad!

En av mina favoriter ibland rotsakerna är jordärtskockor. Det vanligaste är att man gör puré eller soppa på dem.  Men ombyte förnöjer hävdar jag och har i detta recept slängt ihop en sallad som är god precis som den är, men som även passar som tillbehör till fågel, fisk eller kött.  De långbakade skockorna blir frasiga och krispiga på utsida och mjuka som puré på insidan.

Här kommer receptet på Frasig skocksallad

500 gram jordärtskockor
En klick smör
En skvätt olja
En krossad vitlöksklyfta
Salt och peppar

Till servering:
500 gr Ruccola
1 rödlök
2 st röda paprikor (grillade)
Olivolja
Vitvinsvinäger
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk honung

Dekoration
150 gram fint riven parmesanost och hackade rostade mandlar

Gör så här:
Sätt på med ugnen på 125 grader.

Skrubba skockorna ordentligt och lägg dem hela i en ugnsform med de krossade vitlöksklyftorna, en klick smör och en skvätt olja. Skaka ugnsformen så att alla skockor får kryddor och fett på sig.

Stoppa in formen i cirka 2 timmar. Skaka formen lite då och då så smak och fett får täcka ytan på alla skockor. När de är klara skall de vara frasiga på ytan och helt mjuka inuti.

Under tiden skakar du en vinägrett med 4 msk olja och 4 msk vinäger, salt peppar en halv tsk honung och en pressad vitlöksklyfta. Ställ åt sidan och blanda ihop din sallad och lägger upp den på ett serveringsfat.

När skockorna är klara delar du dem på hälften och blandar dem med dressingen. Medan de fortfarande är varma blandar du även ner hälften av parmesanosten. Lägg upp skockorna på salladsbädden och strö resten av parmesanosten över. Servera ljummen!

Smaklig spis!
Anette