recept, Anette Rosvall, Hallon, kärlek, alla hjärtans dag

Mat är alltid kärlek!.

Eftersom det är Alla hjärtans dag på tisdag tänkte jag tipsa om ett smarrigt sätt att låta maten bli kärleksfullt röd eller passionerat rosa. Här har nämligen skreien fått sällskap utav en Beurre blanc med hallon- och timjansmak. En super god och lite annorlunda sås som passar till all sorts fisk men även är mumma till kyckling. Var nu inte rädd för lite frukt i maten utan prova!

Beurre blanc med hallontouche

6 msk färsk dill, timjan eller gräslök (finhackad)

3 dl färska hallon

5 dl torrt vitt vin

1 tsk socker

3 msk finhackad scharlottenlök

400 gram osaltat smör

salt och nymalen vitpeppar

Mosa hallon och timjan tilsammans i en liten skål, häll i vin och socker, plasta över och låt det stå och gosa till sig i ungefär 1 timme i rumstemperatur. Mixa sedan hallonröran så att den blir slät och röd. Pytsa sedan ner alltihopa  i en kastrull. Sedan i med scharlottenlöken och låt det hela koka upp. Låt vätskan småbubbla och reducera så att det bara är en knapp deciliter kvar (tar ungefär 15 minuter på medelvärme). Nu skall du också sila såsen så att hallonfnaset och lökbitarna försvinner, efter det skall vätskan ner i kastrullen igen och på låg värme vispar du ned smöret i omgångar. Vispa, vispa, vispa tills du har en smidig sås. Nu skall du smaka av med salt och nymalen vitpeppar och sedan är det dags att servera. Efter det att smöret är nedvispat får såsen absolut inte koka utan bara hållas varm.

Servera som på bilden med en bit vit fisk som t ex skrei, eller en grillad kyckling och en god grönsallad. En fruktig Pinot Noir eller en Beaujolais sitter som en smäck i glaset!

Hjärtlig middag!

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *