Anette rosvall, recept, vongole, TED-talks, Musslor

Musslor och ostron är bra grejor.

Jag vet inte om ni har kollat in TED. Har ni det så vet ni vad jag talar om, och om ni inte har det så är det dags nu. TED är en ideel förening som jobbar för att sprida idéer som är värda att sprida. Forskare, föreläsare och andra intressanta människor får 15 minuter på sig för att snacka om sin goda idé. Jag har tittat på och lärt mig en massa bra saker och det senaste jag kikade på var ett föredrag om hur ostron kan rena vattnet i New Yorks hamn.

Ostron och musslor och andra blötdjur är duktiga på att rena vattnet där de bor. De innehåller mängder av proteiner, mineraler och andra nyttigheter, så för både oss och miljön är de bra val. Nu är musslornas bästa tid på våren men jag vill ändå dela med mig av det här goda receptet.

Vulgär-god Vongole

Detta är en av Italiens många paradnummer. Men om vi tänker efter är nog den här den mest paradiga. Vacker, enkel att göra och godare än godast.

Du behöver:

500 gram linguinipasta, helst färsk

En näve grovriven parmesanost

Buljongen:

1 kg hjärtmusslor (helst!) eller blåmusslor (går nästan precis lika bra)

3 dl vitt vin

3 vitlöksklyftor, hela

En kruka persilja, bara stjälkarna

Grovmalen svartpeppar

 

Tomatsåsen:

5 tomater, hackade

10 vitlöksklyftor, finhackade

1 hel färsk chili, finhackad (med kärnor om du tål hårdare tag, annars utan kärnor)

Olivolja

Salt

1 gnutta socker

1 msk smör

1 kruka persilja (inga stjälkar)

Gör så här: Nu börjar du med själva musslorna min vän. Kolla att musslorna är stängda, de som är öppna slänger du, bye, bye. Borsta dem rena under rinnande vatten. Nu får du börja laga mat – äntligen! Fram med en rejäl kastrull, ner med allt till buljongen, utom själva musslorna. Låt det hela koka upp och sätt det sedan på sjudning. Nu när det sjuder häller du ner musslorna och låter dem gotta sig i ca 5 minuter, tills de alla har öppnat sig och sagt god dag. Nu silar du av all buljong och sparar den. Musslorna låter du ligga kvar i kastrullen så länge.

Dags för själva tomatsåsen! Ner med olja, vitlök och chili i kastrullen. Fräs runt en liten stund, tills det doftar himmelskt. Nu kan du ösa ner med resten (dock ej persiljan), späd med buljongen. Nu får tomater och buljong koka ihop sig en kvart ungefär. Smaka av då och då. Kanske mer buljong eller salt? Ös på bara! Såsen ska inte vara tjock, utan ganska tunn. Men smakrik! Så snåla inte på smakerna.

Under tiden kokar du upp pastan. När allt är klart, så häller du ner pasta och musslor i tomatsåsen, rör om, smakar av en sista gång. Perfekt! Ös nu på med parmesan och persilja och tacka våra övre makter för maten (eller dig själv).