frukost, Anette Rosvall, nutellans dag, nutella, recept

Syndigt god söndagsfrukost

 

Min absolut godaste och lite skämsiga frukost – som jag bara unnar mig ibland – är surdegsbaguette med mycket smör och nutella på. Baguetten skall så klart vara ljummen och alldeles nyrostad, smöret skall vara extrasaltat med små flingsaltbitar i som balanserar upp den rejäla klicken nutella som tronar på toppen. Självklart dricker jag kaffe med skummad mjölk och nymortlad kardemumma till.

Det allra bästa är att göra nutellan själv. Då kan den här frukosten nästan räknas som nyttig… eller är det bara önsketänkande hihi?!

Anettes bästa nötkräm

5 dl rostade nötter (jag valde hasselnötter)

cirka 1 dl florsocker

1 dl kakao

cirka 2-4 msk olja (neutral)

1 vaniljstång

1 -3 nypor flingsalt

Rosta de nötter du valt i en torr het panna. Skaka lite på pannan under tiden och akta noga så att inte nötterna bränns. Lägg dem sedan i en kökshandduk och gnugga bort skalen. Lägg sedan nötterna i en mixer och låt dem gå tills de har släppt ifrån sig sin olja och blivit en smetig röra. Dela nu vaniljstången på längden, skrapa ur fröna, lägg dem i mixern tillsammans med resten av ingredienserna. Smaka av du kanske behöver lite mer salt eller socker för att det skall bli ”din” nötkräm, om du vill lyxa till det riktigt ordentligt så skvätt liiiite rom i smeten. Servera med vispad crème fraîche, och några droppar honung på rostad brioche. Det blir vuxet och syndigt gott! Nötkrämen håller ganska länge i kylskåpet men du behöver ta fram den en liten stund innan servering för den stelnar fort.

Smaklig spis!

2 reaktioner på ”Syndigt god söndagsfrukost”

  1. Gott!
    Jag har snöat in på fiberhavregrynsgröt som jag kokar tillsammans med berry boost och nötter, och sedan äter med mjölk och kanel. Mums!

Kommentarer inaktiverade.