Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Baka lugnt!

by Anette Rosvall 2018/12/20
written by Anette Rosvall 2018/12/20
bröd, pastej, God Jul, #svensktkött, Anette Rosvall
Att stå med rosa kinder, glittrande ögon i köket och med lugna tag knåda en deg till julaftons vörtbröd är en ljuvlig vision som inte alltid stämmer.

Låt bli att chansa och gör istället Fridas fantastiska filmjölksbröd. Det är allra godast helt nybakat men går så fort att man kan göra det på julaftons morgon och fortfarande välkomna sina gäster med just rosa kinder och glittrande ögon.Jag lägger mer än gärna min egengjorda (också enkla) köttpastej på och toppar med en rödlöksmarmelad… det låter väl gott, eller hur!

Anettes pastej med rödlöksmarmelad, cornichons – serveras med
Fridas filmjölksbröd

Fridas fantastiska filmjölksbröd, är inte som något annat. Passar både till vardag och fest, till sommarens frukostar och till julbordet.

1 liter Filmjölk

2 dl Sirap, mörk

8,25 dl vetemjöl

2 dl Rågsikt

2 dl Rågkross

2 dl Vatten, kokande

1 ½ dl Grahamsmjöl

1 dl Rågmjöl

1 dl Vetekli

1 ½ dl Nötter och frön, valfria

½ dl Torkad frukt, valfri

5 tsk Bikarbonat

3 tsk Salt

Börja med att hälla det kokande vattnet över rågkrossen låt den stå och svälla i 10 minuter. Sedan blandar du ihop alla ingredienserna. Häller upp smeten i två avlånga brödformar (smöra dem om de inte har teflonbeläggning) Grädda i 180 grader i cirka 1 timma. Innertemperaturen skall vara 98 grader, då blir det perfekt.

 

Anettes pastej
200 g kycklinglever
100 g bacon i småbitar
2 vitlöksklyftor
250 g lammfärs
250 g fläskfärs
salt och peppar
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl crème fraiche
finhackad timjan
smör

Smält en klick smör i pannan och bräsera sedan allt kött i omgångar. Lägg det färdigstekta köttet i en skål och låt det svalna en smula innan du blandar det med resten av ingredienserna. Häll smeten i en avlång brödform och låt gå i ugnen i 150 värme i vattenbad i 90 minuter. Låt patén svalna i press, alltså lägg tex ett mjölkpaket på ytan (ja, plast i mellan så klart) innan du serverar, så håller den formen bättre. Vänd sedan upp på en skärbräda och skär skivor och servera med på filmjölksbröd med rödlöksmarmelad och cornichoner.

Rödlöksmarmelad

3–4 msk olja

nymalen svartpeppar

1 tsk timjan

5–8 rödlökar i ringar (ca 800 g)

2 msk socker

2 msk balsamvinäger

2 dl rödvin

salt och peppar

Värm upp olja, peppar och timjan tillsammans – det gillar de. Blanda ner löken och låt den fräsa mjuk utan att brynas. Rör om då och då och låt det hela småputtra på svag och fin värme, mer som maj än augusti om du förstår. Tillsätt socker, balsamvinäger och vin och så får det sjuda i ca 20 minuter utan lock. Salta och peppra och låt svalna.

#svensktkött #godjul #svensktkött #anetterosvall #bröd #pastej
0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Vad frestar mest? Janssons-, Bengtssons-, eller Hanssons frestelse det är frågan.
next post
En vuxen semla!

You may also like

Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och...

2021/04/17

Steak & Onion sandwich på fransyska.

2021/04/16

Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och...

2021/04/15

Kryddsmör döpt efter Paris men som kommer från...

2021/04/14

Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs...

2021/04/14

Måndag betyder härlig vegomat, en skrynklig klänning och...

2021/04/12

Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost...

2021/04/10

Har du hört talas som Ballmers peak?

2021/04/08

Snabbt, enkelt och riktigt djävla gott. Den godaste...

2021/04/06

En Mustig Tomatsoppa Med Frasig Grilled Cheese Passar...

2021/04/03

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

    2021/04/17
  • Steak & Onion sandwich på fransyska.

    2021/04/16
  • Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och rom, är en riktigt bra start.

    2021/04/15
  • Kryddsmör döpt efter Paris men som kommer från Geneve blir mumsigt tillbehör till säsongens grill

    2021/04/14
  • Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs På Grillad Citron Och en äppelmustsås från himmelen!

    2021/04/14

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

    2021/04/17
  • Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs På Grillad Citron Och en äppelmustsås från himmelen!

    2021/04/14
  • Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost och rosmarinpiffad honung

    2021/04/10
  • Mysfira in helgen med riktigt bra bubbligt vin från Penedes

    2021/04/09

Media & TV/Radio

  • Italiensk buffé med mina dryckestips i Tara

    2021/04/13
  • Mina dryckestips till Magasin TARAs läckra påskbuffé.

    2021/03/28
  • Nördiga och riktigt bra tips om mat och dryck inför påskhelgen här och på Club House.

    2021/03/25
  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top