bröd, pastej, God Jul, #svensktkött, Anette Rosvall

Baka lugnt!

Att stå med rosa kinder, glittrande ögon i köket och med lugna tag knåda en deg till julaftons vörtbröd är en ljuvlig vision som inte alltid stämmer.

Låt bli att chansa och gör istället Fridas fantastiska filmjölksbröd. Det är allra godast helt nybakat men går så fort att man kan göra det på julaftons morgon och fortfarande välkomna sina gäster med just rosa kinder och glittrande ögon.Jag lägger mer än gärna min egengjorda (också enkla) köttpastej på och toppar med en rödlöksmarmelad… det låter väl gott, eller hur!

Anettes pastej med rödlöksmarmelad, cornichons – serveras med
Fridas filmjölksbröd

Fridas fantastiska filmjölksbröd, är inte som något annat. Passar både till vardag och fest, till sommarens frukostar och till julbordet.

1 liter Filmjölk

2 dl Sirap, mörk

8,25 dl vetemjöl

2 dl Rågsikt

2 dl Rågkross

2 dl Vatten, kokande

1 ½ dl Grahamsmjöl

1 dl Rågmjöl

1 dl Vetekli

1 ½ dl Nötter och frön, valfria

½ dl Torkad frukt, valfri

5 tsk Bikarbonat

3 tsk Salt

Börja med att hälla det kokande vattnet över rågkrossen låt den stå och svälla i 10 minuter. Sedan blandar du ihop alla ingredienserna. Häller upp smeten i två avlånga brödformar (smöra dem om de inte har teflonbeläggning) Grädda i 180 grader i cirka 1 timma. Innertemperaturen skall vara 98 grader, då blir det perfekt.

 

Anettes pastej
200 g kycklinglever
100 g bacon i småbitar
2 vitlöksklyftor
250 g lammfärs
250 g fläskfärs
salt och peppar
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl crème fraiche
finhackad timjan
smör

Smält en klick smör i pannan och bräsera sedan allt kött i omgångar. Lägg det färdigstekta köttet i en skål och låt det svalna en smula innan du blandar det med resten av ingredienserna. Häll smeten i en avlång brödform och låt gå i ugnen i 150 värme i vattenbad i 90 minuter. Låt patén svalna i press, alltså lägg tex ett mjölkpaket på ytan (ja, plast i mellan så klart) innan du serverar, så håller den formen bättre. Vänd sedan upp på en skärbräda och skär skivor och servera med på filmjölksbröd med rödlöksmarmelad och cornichoner.

Rödlöksmarmelad

3–4 msk olja

nymalen svartpeppar

1 tsk timjan

5–8 rödlökar i ringar (ca 800 g)

2 msk socker

2 msk balsamvinäger

2 dl rödvin

salt och peppar

Värm upp olja, peppar och timjan tillsammans – det gillar de. Blanda ner löken och låt den fräsa mjuk utan att brynas. Rör om då och då och låt det hela småputtra på svag och fin värme, mer som maj än augusti om du förstår. Tillsätt socker, balsamvinäger och vin och så får det sjuda i ca 20 minuter utan lock. Salta och peppra och låt svalna.