Anette, Rosvall, soppa, löksoppa, recept,

Bjud mig gärna på middag !

I morse var jag på Radio Stockholm i morse och pratade med Josefin och Dejan. Då fick jag frågan om vad som är bäst: Att bli bjuden på middag eller att få laga mat till någon?

Jag fick tänka länge för det är ett så svårt val. Till sist valde jag de första. Jag älskar när någon lagar mat till mig. Ikväll till exempel dukade jag bordet, tände ljus och blev sedan serverad en härlig löksoppa med ostgratinerat och smörstekt surdegsbröd.

Det var galet gott och nu ligger jag mätt, glad och nöjd i min kökssoffa och tittar på På Spåret!

Löksoppa för två hungriga själar.

en skvätt olja

en klick smör

400 gram skivad lök – välj olika sorter eftersom de alla smakar olika (jag valde röd-, charlotten-, gul- och pärllök)

Låt löken småputtra på väldigt låg värme i 1 timme tills den är karamelliserad och brun .

Häll på:

1 dl madeira

4 dl rödvin

1 dl sherry

4 dl mustig mörk buljong

en skvätt rödvinsvinäger

ytterligare 100 gram skivad lök av olika sorter

Låt nu detta soppan koka ner till hälften i ytterligare en timme. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och timjan. Sedan river du 3 dl rejält lagrad ost – jag använde gruyere och cheddar – och smörsteker två skivor surdegsbröd gyllenbruna.

Häll nu upp soppan i ugnsfasta tallrikar, skålar eller koppar. Lägg det smörstekta brödet på soppan och lägg sedan en rejäl hög med riven ost – så mycket att du nästan skäms – på toppen. Gratinera på hög värme i ugnen tills osten smält och fått en gyllene yta.

Smaklig spis!