Anette Rosvall, recept, svensktkött, flexitarian, grönkål

Kål hjälper mig att vara medveten på vintern!

Jag är en person som absolut bryr mig om miljön men jag tror inte att lösningen på våra problem är att bli vegetarian eller vegan. Däremot tänker jag att om man låter säsongens grönsaker bli julbordets huvudattraktion så kan man ”krydda” eller ”toppa” med noggrant utvalt animaliskt protein.

Jag köper bara svenskt, helst småskaligt och närproducerat och absolut från hållbart uppfödda djur. När dom kriterierna är ifyllda så känns min jul extra god. Idag får du massor av goda och snabba gröna recept. Till exempel min härliga grönkålspaj, eller en rödkålssallad med apelsin.

Paj med grönkål, valnötter och stilton ost.

Pajdeg
100 gram iskallt smör
2,5 dl vetemjöl
en nypa salt
och en liiiten skvätt iskallt vatten (max 2 tsk)
Lägg mjölet och salt i en skål, lägg ner smöret i små kuber och nyp i hop till en grynig massa. På med vattnet och fös ihop till en degboll. Låt degbollen ligga i 20 minuter i kylskåpet innan du fortsätter, då blir den god och frasig.

Fyllning

En rejäl bunt grönkål
salt
2 dl grädde
2 ägg
2 dl riven stark ost
150 gram stiltonost
25 gram smör
salt
svartpeppar från kvarnen
valnötter

Börja med att göra pajdegen, kläm ut den i en ugnsfast form och låt den gå i 200 grader i cirka 10 minuter. Ställ den sedan åt sidan och höj ugnsvärmen till 225 grader. Skölj och rensa kålen. Drag bort de grövsta stjälkbitarna. Fräs den finhackade löken i smör, och släng ner kålen också. När lök och kål blivit lite mjuka och följsamma av värmen häller du på hälften av grädden. Låt stå och bubbla på svag värme, smaksätt med salt och peppar.

Under tiden vispar du ihop resten av grädden med ägg och riven stark ost. Spar stilton osten den skall ligga på toppen av pajen. Nu så skall vi bygga paj! Lägg grönkål/lök röran i pajskalet, häll över äggsmeten och toppa med stiltonost och valnötter. In i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Akta så att det inte bränns lägg i så fall på lite aluminiumfolie eller ett kastrullock utan plasthandtag. Servera pajen med en grönsallad med en god vinägrett eller med en skiva julskinka!

Rödkålssallad med apelsin

500 gram strimlad rödkål

3 apelsiner, fileeade

1 stor rödlök skuren i fina ringar

25 gram gröna oliver

Massera in dressingen i kålen och blanda sedan kålen med övriga ingredinser, lägg sedan upp snyggt på ett fat.

Dressing

0,5 dl god olivolja

0,5  dl vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

salt och svartpeppar

Blanda vinäger, senap, salt och peppar med oljan. Skaka tills allt blandat sig ordentligt.