Anette Rosvall, recept, köttbullar God Jul, svenskt kött,

Köttbullar finns i hela världen.

Man kan tro att köttbullar är något av det svenskaste som finns. Men tro mig man hittar bollar av kött i nästan hela världen. De olika köken sätter så klart sin prägel på kryddning, storlek och hur de serveras.

Jag tycker att det är lite terapeutiskt att stå och rulla jämna fina bollar av smeten och kanske gör jag norra Europas godaste julköttbullar… Men om du inte tycker det är kul, så kan man fuska lite här och köpa färdiga som sedan precis innan servering steks varma, frasiga i smör och kanske också piffas upp lite extra med nymald kryddpeppar.

Anettes julköttbullar

2 kg köttfärs, nöt- eller blandfärs

3 dl  vitt torrt bröd (riv i bitar)

2 ägg

4 dl mjölk eller grädde

2 dl julöl

2 stora hackade eller rivna gula lökar

3 rivna vitlöksklyftor

Salt och nymald svartpeppar

4 msk kalvfond

Blanda ströbröd med lök, kryddor, fond, ägg och mjölk/grädde och låt svälla en liten stund. Blanda i färsen och arbeta smeten med händerna. Om du arbetar den länge och brutalt blir bullarna stunsigare och som små studsbollar. Knådar du dem kort och lätt får du luftigare köttbullar. Smaken är som baken, så gör det som känns bäst för dig. Rulla ut 140 små eller 100 stora köttbullar. Stek dem på bakplåtspappersklädd plåt i ugnen i 225 grader i 15 minuter. När du värmer dem på själva julafton fräser du dem en stund i stekpannan så får de snyggare yta