Rostad, macka, avocado, lyx, råvara

Mat är lyx och bör hanteras med värdighet!

Jag kan bli galen på oss i I-länderna. Vi är som Egyptens gräshoppor och när en råvara blir populär så ska alla ha den. Jämt och i sådan mängder att det blir ohållbart.

För ett tag sedan skulle alla äta quinoa, det framställdes som den nya ”supermaten”. Ja! Det är nyttigt, glutenfritt, och fullt med essentiella aminosyror som hjälper blodet att hålla kolesterolet i shack. Men problemet är att det inte odlas inte i Sverige utan vi var tvungen att importera det. Quinoa var tills dess en stapelvara i Sydamerika, nu pga efterfrågan så har de fattiga bönderna inte råd att äta det längre. Jag önskar att fler kunde tänka mer hållbart, att fler kunde äta i säsong och sådant som produceras nära istället för att gå loss på produkter som kommer från andra sidan jorden och som kräver massor av vatten för att kunna växa.  Jag köper till exempel väldigt sällan avokado men när jag någon gång unnar mig en avocadomacka så njuter jag och det känns riktigt lyxigt.

På samma sätt är det med kött. Jag försöker bara använda det som är närproducerat och helst inget industriellt producerat. Det finns de som tror att de gör gott genom att byta ut skinkan på mackan mot en avocado. Att ta bort smöret, mjölken och grädden och istället använda produkter gjorda på mandel- och caschewnötter. Men det finns alltid en baksida och det är så viktigt att vi konsumenter tänker lite längre än näsan räcker. Hantera mat med värdighet och kunskap och tänk på att det är en livsnödvändig lyx!