Anette Rosvall, julgodis, kokboksförfattare, god jul, svenskt kött

Sockerråtta av rang!

Ni som känner mig sedan tidigare vet att jag är en sockerråtta av rang. Så ingen jul utan julgotter, jag behöver inte så många men det finns några jag absolut inte klarar mig utan.

I en av mina första kokböcker gjorde jag och Emma ett helt kapitel med julgodis och då tråcklade vi fram en s.k chokladsalami. Jag vet! Det låter galet men jag lovar också att det är galet gott. Man skär den i tunna skivor och äter till kaffe, glögg eller som i mitt fall portvin. Dessutom har jag ett ypperligt tips som gör att du slipper svära över välta knäckformar. På bilden ser du bland annat min före detta svärmor Birgittas choklad kola och här kommer receptet. Det bästa sättet att få en kola lagom mjuk/hård är att använda en termometer.

Birgittas chokladkolor
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl rörsocker
  • 1 dl cane sirup
  • 3 msk kakao
  • 2 msk glykos
  • dekorera med hårt stekt, krispig bacon, krossade polkagrisar eller smält mörk choklad.
Gör så här
  1. Lägg ett smort bakplåtspapper i en långpanna eller tag fram din marmorsten.
  2. Krossa polkagrisarna, riv apelsinskalet eller dela på chokladen i mindre bitar.
  3. Lägg ihop kolaingredienserna i en kastrull med tjock botten.
  4. Sätt plattan på medelvärme och rör om med en sked tills du har en jämn smet.
  5. När det börjar koka/bubbla så sänk värmen och låt smeten koka tills den är 120 grader (tar ungefär 10 minuter).
  6. Gör ett kulprov.
  7. Precis innan du häller upp din kola smaksätter du den med valfri smaksättning. Tänk på att om du väljer chokladen måste den smälta in i smeten innan du häller upp kolan.
  8. Rör runt ordentligt och häll sedan upp kolan i din form.
  9. Låt den stå och svalna en stund.
  10. Ställ in den i kylen ett tag.
  11. Skär den i fyrkanter, 2×2 cm.
  12. Om du vill kan du doppa den i choklad och strö lite hårt stekt bacon över eller lite mer traditionellt lite krossade polkagrisar över det är gott och snyggt.