Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

En vuxen semla!

by Anette Rosvall 2019/01/06
written by Anette Rosvall 2019/01/06
anette rosvall, recept, choklad, semla, semeltider,
Jag vet att det är tidigt än och att vissa traditionalister kommer att skrika rätt ut när jag redan nu tipsar om semlor. Men om man känner på det viset så kan man baka bullarna nu och lägga dem i frysen så man är redo när dagen D – eller Dagen F för fettisdagen kommer. För den här vill man inte missa en vuxen semla med smak av choklad, rostad mandel och en skvätt konjak.

Anettes vuxna chokladsemlor

Det här behöver du:

Bullar
150 gram smör
5 dl rumstempererad gräddmjölk
25 gram jäst
1,5 dl strösocker
1 +1 st ägg (spar ett för att pensla bullarna med)
1 nypa salt
cirka 10-12 dl vetemjöl
1 dl kakao

Mandelmassefyllning:
4 dl mandlar skalade
1 dl mandlar rostade med skalet på
3 dl florsocker
1 dl äggvita
2 st bittermandlar
3 tsk nymald kardemumma
2 msk konjak
4 msk espressokaffe, starkt

Till servering:
Vispad grädde
Florsocker

 

Gör så här:

Bullarna gör du så här:  smula ner jästen i en bunke och häll på socker och salt. Låt jästen smälta lite i sockret och rör sedan ut jästen i degvätskan. Nu ner med resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg, knåda sedan minst 10 minuter för hand eller 5 i en maskin tills du får en sidenblank deg med glutentrådar. Låt sedan degen jäsa i en timme, rulla ut 15-20 bullar och låt dem jäsa ytterligare en timme. Sedan skall de penslas med ägg och sedan gå i ugnen i cirka 20-25 minuter. Håll lite koll på dem, det är nämligen rasande svårt att se om brunt bröd blir bränt eftersom det redan är så mörkt.

Fyllningen gör du så här: Börja med att rosta 1 dl mandlar med skal i 175 grader i 10 minuter. Lägg dem sedan i en mixer. Ta bort skalet på resterande 4 dl mandlar genom att koka dem i vatten i några minuter, därefter går det lätt att plocka sedan av skalet. När de är nakna lägger du även dem i mixern. Mixa nu mandlarna tills det blir finhackade. Tag bort 1 dl av mandelhacket, och kör resten med övriga ingredienser tills du har en slät massa. Du kommer säkert att behöva skrapa runt lite i botten för att få en jämn massa. Fyll på med starkt kaffe så tills du har en slät, jämntjock massa. Fös ner i en plastbunke och vänd ner de finhackade mandlarna. Smaka av med konjak och kaffe så du får din styrka på smakerna.

När du ska göra dina chokladsemlor gör du så här: Gröp ur semmelbullarna fyll på med mandelmassefyllning. Om den är lite för hård så späd den  gärna med lite ovispad grädde. Spritsa på vispgrädde, lägg på locket, sikta florsocker över skapelsen och bjud din familj, dina vänner eller för all del ät upp alltihopa helt själv.

Smaklig spis!

 

 

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
Anette Rosvallbakachokladmandelreceptsemla
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Vad frestar mest? Janssons-, Bengtssons-, eller Hanssons frestelse det är frågan.
next post
Artikel om Engelskt bubbel!

You may also like

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna...

2023/01/13

Tid för citrus – Gör en chokladkaka med...

2023/01/11

Pecanpie en paj från USA som smakar smörkola...

2023/01/05

Rafsa runt i ditt kylskåp och skapa härligheter...

2023/01/04

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

    2023/01/27
  • Semla nummer två är vuxen med smak av espresso, kakao och konjak.

    2023/01/26
  • Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en favorit!

    2023/01/25
  • Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

    2023/01/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt