anette rosvall, recept, choklad, semla, semeltider,

En vuxen semla!

En vuxen semla med smak av choklad, rostad mandel och en skvätt konjak. Kan det vara något att längta efter?!

Jag vet att det är tidigt än och att vissa traditionalister kommer att skrika rätt ut när jag redan nu tipsar om semlor. Men om man känner på det viset så kan man baka bullarna nu och lägga dem i frysen så man är redo när dagen D – eller Dagen F för fettisdagen kommer.

Ingredienser:

Bullar

150 gram smör

5 dl rumstempererad gräddmjölk

25 gram jäst

1,5 dl strösocker

1 +1 st ägg (spar ett för att pensla bullarna med)

1 nypa salt

cirka 14 dl vetemjölk

1 dl kakao

Bullarna gör du så här:  smula ner jästen i en bunke och häll på socker och salt. Låt jästen smälta lite i sockret och rör sedan ut jästen i degvätskan. Nu ner med resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg, knåda sedan minst 10 minuter för hand eller 5 i en maskin tills du får en sidenblank deg med glutentrådar. Låt sedan degen jäsa i en timme, rulla ut 15-20 bullar och låt dem jäsa ytterligare en timme. Sedan skall de penslas med ägg och sedan gå i ugnen i cirka 20-25 minuter. Håll lite koll på dem, det är nämligen rasande svårt att se om brunt bröd blir bränt eftersom det redan är så mörkt.

Mandelmassefyllning:

4 dl mandlar skalade

1 dl mandlar rostade med skalet på

3 dl florsocker

1 dl äggvita

2 st bittermandlar

3 tsk nymald kardemumma

2 msk konjak

4 msk espressokaffe, starkt


Fyllningen gör du så här:
Börja med att rosta 1 dl mandlar med skal i 175 grader i 10 minuter. Lägg dem sedan i en mixer. Ta bort skalet på resterande 4 dl mandlar genom att koka dem i vatten i några minuter, därefter går det lätt att plocka sedan av skalet. När de är nakna lägger du även dem i mixern. Mixa nu mandlarna tills det blir finhackade. Tag bort 1 dl av mandelhacket, och kör resten med övriga ingredienser tills du har en slät massa. Du kommer säkert att behöva skrapa runt lite i botten för att få en jämn massa. Fyll på med starkt kaffe så tills du har en slät, jämntjock massa. Fös ner i en plastbunke och vänd ner de finhackade mandlarna. Smaka av med konjak och kaffe så du får din styrka på smakerna.

Till servering:

Vispad grädde

Florsocker

När du ska göra dina chokladsemlor gör du så här: Gröp ur semmelbullarna fyll på med mandelmassefyllning. Om den är lite för hård så späd den  gärna med lite ovispad grädde. Spritsa på vispgrädde, lägg på locket, sikta florsocker över skapelsen och bjud din familj, dina vänner eller för all del ät upp alltihopa helt själv.

Smaklig spis!