Anette Rosvall, middag, soppa, Hallen, recept

Ljusare tider, soppa och julstjärnor.

Vi går mot ljusare tiden så frågan är ska jag ta ner mina 11 julstjärnor redan till helgen? Eller ska dom få hänga ett tag till?… det är ju så fint och glittrigt! Funderar även på middagsplanerna är sugen på soppa och pannkaka idag igen. Jag tycker om konceptet soppa, man rotar i kylen, krafsar fram några skrynkliga potatisar, en röbeta och en bit rotselleri, kokar, mixar och får en len, god och mättande måltid. Dessutom kom vi ju överens om häromdagen att man absolut får och nästan måste äta smörgås eller dessert efter soppan och då känner man sig som en kung!

Här kommer min variant på krämig rödbetssoppa med ingefära, apelsin och yoghurtdressing, som så klart serveras med Fridas fantastiska filmjölksbröd och en härlig färskost. Vassego!

Krämig rödbetssoppa
500 gram rödbetor, grovt rivna
1 bit ingefära (cirka 7 cm) skalad och riven
2 stora gula lökar
skal och saft utav en apelsin
400 gram fet kokosmjölk
2 dl kycklingbuljong
salt
svartpeppar
en skvätt äppelcidervinäger

Lägg ner alla ingredienser i en kastrull och låt koka tills rödbetorna är mjuka och följsamma. Servera med dressing, bröd och färskost.

Dressing
4 msk yoghurt
4 msk äppelcidervinäger
4 msk olja
salt och peppar

Grovt filmjölksbröd med färskost
1 liter filmjölk
1 dl mörk sirap
8 ¼ dl vetemjöl
2 dl råsikt
2 dl rågkross
2 dl kokande vatten
2,5 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
1 dl lingonsylt
1,5 dl nötter och frön (valfria)
0,5 dl torkad frukt, valfri
5 tsk bikarbonat
4 tsk salt

Börja med att hälla det kokande vattnet över rågkrossen låt den stå och svälla i 10 minuter. Sedan blandar du ihop alla ingredienserna. Häller upp smeten i två avlånga brödformar (smöra dem om de inte har teflonbeläggning) Grädda i 180 grader i cirka 1 timma. Innertemperaturen skall vara 98 grader, då blir det perfekt.

Färskost
1 liter filmjölk
3 dl creme fraiche
2 finhackad vitlöksklyftor
en näve finhackade örter

Värm filmjölk och crème fraîche cirka 50 grader. Häll vasslen i en sil med en linnehanduk, och låt den rinna av över natten. Dagen därpå blandar du ostmassan med vitlök, salt, peppar och hälften av de finhackade örterna. Servera till brödet.