Anette Rosvall, matjobb, Clamchowder, soppa, recept

Soppa på amerikanska!

När den prisbelönta tidningen Hallen fortfarande fanns gjorde jag en hel del matjobb till dem tillsammans med fotograf Klas Sjögren. Bland annat gjorde vi ett riktigt snyggt som handlade om soppor.

Här kommer den första en  variant på Clamchowder, en klassisk amerikansk soppa som nästan kan kallas gryta. Den är antingen tomat- eller mjölkbaserad men innehåller alltid musslor och fisk. Så här gör jag min variant…

Anettes Clamchowder

Clamchowder
4 skivor bacon
1 hackad gul lök
2 finhackade selleristjälkar
1 liten röd paprika finhackad
1 liter vatten
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 grovt rivna bakpotatisar
2 st lagerblad
3 stjälkar färsk timjan
salt och peppar
en skvätt musselspad (eller fiskbuljong)

Musselkok
1 nät musslor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
1 finhackad röd chili
en näve fint hackad blad persilja

garnering
nykokta musslor
150 gram varmrökt lax
2-4 msk färskriven pepparrot

Börja med att fräsa bacon, lök, potatis-rasp och selleri i en liten klick smör. Inte tills det blir brunt utan bara tills det blir mjukt och följsamt. Häll nu i musselspad (eller fiskbuljong) och vatten. Låt soppan bli varmt och tillsätt sedan lagerblad, timjan, vin, grädde, mjölk och paprika. Låt den koka tills potatisen släppt ifrån sig sin stärkelse och soppan har blivit tjock. Det tar cirkus 20 minuter.
Medan du väntar på att soppan skall bli klar kan du göra ordning dina musslor. Rensa och släng bort de som inte är ok. Fräs lök och vitlök i smör och olja, häll ner musslorna i värmen och häll sedan på vinet. Släng på ett lock så att ångorna stannar kvar i kastrullen. Skaka runt lite granna och ta sedan kastrullen utav värmen. De musslor som ej är öppna slänger du bort, de andra får en rejäl näve finhackad persilja över sig och skall sedan serveras tillsammans med soppan.
Om du tycker att soppan blivit för tjock så späd den med lite mjölk. Smaka av med pepparrot, salt och peppar och servera sedan rykande het med laxbitar, musslor och riven pepparrot.