Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

stella galan och Grön matcha!

by Anette Rosvall 2019/01/24
written by Anette Rosvall 2019/01/24
umesho, anetter rosvall, dessert, tårta, machate

Nu är det inte långt kvar innan årets Stellagalan går av stapeln. Vi är ett gäng som jobbar som galningar för att få ihop alla trådar till ett glittrigt, väckert och inspirerande täcke. För att få lite extra energi tänkte jag bjuda på en tårta. En mörk tung chokladkaka med umesho i smeten, grön matchamousse och -ganache.

Till Chokladkakan med umesho, grön matchamousse och vit chokladganache en kaka med en lite vuxnare smak. Som inte är för söt, utan har en tydlig ton av choklad och en liten skön beska från det gröna teet. Till denna skapelse dricker jag gärna ett glas japanskt plommon vin. På Systembolaget ligger de flesta varianterna i beställningssortimentet men denna lilla goding finns i många butiker så varför inte prova Takasago Umeshu till din kaka.

umesho, anetter rosvall, dessert, tårta, machate

Chokladkaka med umesho, grön matchamousse och -ganache.

Anette Rosvall En japansk kaka med vuxen smak. Inte för söt, utan med en tydlig chokladsmak och en liten skön beska från det gröna teet. Jag dricker gärna ett glas japanskt plommon vin så kallad Umeshu till denna kaka. Recept stella galan och Grön matcha! European

Det här behöver du:

Chokladbottnar med plommon och umechu
225 gram rumstempererat smör
4,5 dl strösocker
4 ägg, rumstempererade
150 gram chokladknappar eller lika mycket finhackad choklad
1 dl grädde, rumstempererad
2 dl fast plommonmarmelad
6 msk kakao
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bikarbonat
2 krm salt
0,25 dl Umechu

Matcha mousse
5 gelantinblad i kallt vatten
1,5 + 4,5 dl vispgrädde
2 msk matcha grönt tepulver
4 dl florsocker

Matcha- och vitchokladganache
1,5 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
1 msk grönt tepulver

 

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader och smöra sedan två springformar (20 cm i diameter) och lägg ett papper i botten på var och en. Vispa smör och socker fluffigt, ner med ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan dem. När du har en fin slät fluffig smet så är det dags att hälla i resten av ingredienserna. Men gör det försiktigt för det är luften i den fluffiga smeten som gör bottnarna höga. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner dem med en spatel i omgångar med övriga ingredienser.

När allt är ordentligt blandat, delar du upp smeten i den smorda formen och låter bottnarna gå i 15-20 minuter i ugnen. Kakan skall vara fast men inte torr när den är färdig. Ta ut dem och fukta med umecho, låt bottnarna svalna helt innan du lägger ihop dem med moussen.

Moussen gör du på detta vis: Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Vispa ut tepulvret med 2 msk grädde, häll ner den gröna grädden i resterande och koka sedan upp. Vispa sedan ner bladen och ställ in i kylen cirka 15 minuter, eller tills det blir rumstempererat och häll sedan ner det gröna i den 4,5 dl grädde plus florsocker och vispa tills du har en fluffig mousse. Plasta nu insidan av en springform noggrant , lägg sedan en av bottnarna längst ner, fyll på med moussen och lägg den andra bottnen som lock. Plasta in hela härligheten och ställ i kylen i 4 timmar.

När kakan har stannat är det dags för att hälla över ganachen. Hacka den vita chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden tillsammans med tepulvret, häll den varma grädden över chokladen, vispa tills allt är smält. Häll ganachen över kakan och ställ den sedan kallt över natten. Innan servering dekorera med glitter, blommor och blad, servera med ett glas Umesho!


0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Man ser ned på smörgåstårtan.
next post
är du redo! Det är snart tid för semlor!

You may also like

Up-side-down kaka med tranbär och apelsin

2021/01/28

Lyckan över att kålen är i säsong. Jag...

2021/01/27

Kokosfräst fisk med kokosris samt chilihet salsa med...

2021/01/26

Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok,...

2021/01/25

Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

2021/01/22

Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning +...

2021/01/21

Pizza! Hemgjord eller take away?

2021/01/20

Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa,...

2021/01/19

Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara...

2021/01/18

Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig...

2021/01/17

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Up-side-down kaka med tranbär och apelsin

    2021/01/28
  • Lyckan över att kålen är i säsong. Jag bakar den länge och serverar med örter och smör.

    2021/01/27
  • Kokosfräst fisk med kokosris samt chilihet salsa med Riesling – Ja Tack!

    2021/01/26
  • Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok, en ragu bolognese på högrev.

    2021/01/25
  • Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

    2021/01/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Radio/TV/Tidning

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27

Favoriter just nu!

Artikel om Öl och tunnbindning
Artikel om julbrygder
Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
Mat med kål
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top