umesho, anetter rosvall, dessert, tårta, machate

stella galan och Grön matcha!

Nu är det inte långt kvar innan årets Stellagalan går av stapeln. Vi är ett gäng som jobbar som galningar för att få ihop alla trådar till ett glittrigt, väckert och inspirerande täcke. För att få lite extra energi tänkte jag bjuda på en tårta. En mörk tung chokladkaka med umesho i smeten, grön matchamousse och -ganache.

Chokladkaka med umesho, grön matchamousse och -ganache.
En japansk kaka med vuxen smak. Inte för söt, utan med en tydlig chokladsmak och en liten skön beska från det gröna teet. Jag dricker gärna ett glas japanskt plommon vin så kallad Umeshu till denna kaka.
Takasago Umeshu
http://www.systembolaget.se/dryck/aperitif-dessert/takasago-12102

Chokladbottnar med plommon och umechu
225 gram rumstempererat smör
4,5 dl strösocker
4 ägg
150 gram chokladknappar eller lika mycket finhackad choklad
1 dl grädde
2 dl fast plommonmarmelad
6 msk kakao
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bikarbonat
2 krm salt
0,25 dl Umechu

Sätt på ugnen på 175 grader och smöra sedan två springformar (20 cm i diameter) och lägg ett papper i botten på var och en. Vispa smör och socker fluffigt, ner med ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan dem. När du har en fin slät fluffig smet så är det dags att hälla i resten av ingredienserna. Men gör det försiktigt för det är luften i den fluffiga smeten som gör bottnarna höga. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner dem med en spatel i omgångar med övriga ingredienser.

När allt är ordentligt blandat, delar du upp smeten i den smorda formen och låter bottnarna gå i 15-20 minuter i ugnen. Kakan skall vara fast men inte torr när den är färdig. Ta ut dem och fukta med umecho, låt bottnarna svalna helt innan du lägger ihop dem med moussen.

Matcha mousse
5 gelantinblad i kallt vatten
1,5 + 4,5 dl vispgrädde
2 msk matcha grönt tepulver
4 dl florsocker

Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Vispa ut tepulvret med 2 msk grädde, häll ner den gröna grädden i resterande och koka sedan upp. Vispa sedan ner bladen och ställ in i kylen cirka 15 minuter, eller tills det blir rumstempererat och häll sedan ner det gröna i den 4,5 dl grädde plus florsocker och vispa tills du har en fluffig mousse.

Plasta nu insidan av en springform noggrant , lägg sedan en av bottnarna längst ner, fyll på med moussen och lägg den andra bottnen som lock. Plasta in hela härligheten och ställ i kylen i 4 timmar.

Matcha ganache
1,5 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
1 msk grönt tepulver

Hacka den vita chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden tillsammans med tepulvret, häll den varma grädden över chokladen, vispa tills allt är smält. Häll ganachen över kakan och ställ den sedan kallt över natten. Innan servering dekorera med glitter, blommor och blad, servera med ett glas Umesho!