Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Stellagalan och Grön matcha!

by Anette Rosvall 2019/01/24
written by Anette Rosvall 2019/01/24
umesho, anetter rosvall, dessert, tårta, machate

Nu är det inte långt kvar innan årets Stellagalan går av stapeln. Vi är ett gäng som jobbar som galningar för att få ihop alla trådar till ett glittrigt, väckert och inspirerande täcke. För att få lite extra energi tänkte jag bjuda på en tårta. En mörk tung chokladkaka med umesho i smeten, grön matchamousse och -ganache.

Till Chokladkakan med umesho, grön matchamousse och vit chokladganache en kaka med en lite vuxnare smak. Som inte är för söt, utan har en tydlig ton av choklad och en liten skön beska från det gröna teet. Till denna skapelse dricker jag gärna ett glas japanskt plommon vin. På Systembolaget ligger de flesta varianterna i beställningssortimentet men denna lilla goding finns i många butiker så varför inte prova Takasago Umeshu till din kaka.

Chokladkaka med umesho, grön matchamousse och -ganache.

Det här behöver du:

Chokladbottnar med plommon och umechu
225 gram rumstempererat smör
4,5 dl strösocker
4 ägg, rumstempererade
150 gram chokladknappar eller lika mycket finhackad choklad
1 dl grädde, rumstempererad
2 dl fast plommonmarmelad
6 msk kakao
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bikarbonat
2 krm salt
0,25 dl Umechu

Matcha mousse
5 gelantinblad i kallt vatten
1,5 + 4,5 dl vispgrädde
2 msk matcha grönt tepulver
4 dl florsocker

Matcha- och vitchokladganache
1,5 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
1 msk grönt tepulver

 

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader och smöra sedan två springformar (20 cm i diameter) och lägg ett papper i botten på var och en. Vispa smör och socker fluffigt, ner med ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan dem. När du har en fin slät fluffig smet så är det dags att hälla i resten av ingredienserna. Men gör det försiktigt för det är luften i den fluffiga smeten som gör bottnarna höga. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner dem med en spatel i omgångar med övriga ingredienser.

När allt är ordentligt blandat, delar du upp smeten i den smorda formen och låter bottnarna gå i 15-20 minuter i ugnen. Kakan skall vara fast men inte torr när den är färdig. Ta ut dem och fukta med umecho, låt bottnarna svalna helt innan du lägger ihop dem med moussen.

Moussen gör du på detta vis: Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Vispa ut tepulvret med 2 msk grädde, häll ner den gröna grädden i resterande och koka sedan upp. Vispa sedan ner bladen och ställ in i kylen cirka 15 minuter, eller tills det blir rumstempererat och häll sedan ner det gröna i den 4,5 dl grädde plus florsocker och vispa tills du har en fluffig mousse. Plasta nu insidan av en springform noggrant , lägg sedan en av bottnarna längst ner, fyll på med moussen och lägg den andra bottnen som lock. Plasta in hela härligheten och ställ i kylen i 4 timmar.

När kakan har stannat är det dags för att hälla över ganachen. Hacka den vita chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden tillsammans med tepulvret, häll den varma grädden över chokladen, vispa tills allt är smält. Häll ganachen över kakan och ställ den sedan kallt över natten. Innan servering dekorera med glitter, blommor och blad, servera med ett glas Umesho!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Man ser ned på smörgåstårtan.
next post
Bot, bättring & dryck!

You may also like

Vin till försommarens primörer

2022/05/20

Red velvet cake eller röd sammets kaka, är...

2022/05/18

När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad...

2022/05/16

smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka

2022/05/15

Blev sugen på carbonara.

2022/05/11

Skagen en klassisk förrätt. Är det kanske också...

2022/05/10

Det finns så mycket gott att upptäcka har...

2022/05/10

Vegobiffar av zuccini

2022/05/09

Vårkyckling med tillbehör

2022/05/06

Middagstips till helgerna – grillad tonfisk med slöbakad...

2022/05/04

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Vin till försommarens primörer

    2022/05/20
  • Red velvet cake eller röd sammets kaka, är tung, spektakulärt färgglad, god och saftig.

    2022/05/18
  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16
  • smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka

    2022/05/15
  • Blev sugen på carbonara.

    2022/05/11

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon jordgubbar julmat kaka kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16
  • Matlagning och vinprovning med Amka

    2022/04/29
  • Jury i Dagligvarugalan

    2022/04/11
  • Romglazad stuffad kyckling med gul rispilaff samt fruktig rom- och currysås!

    2022/01/05

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt