Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

är du redo! Det är snart tid för semlor!

by Anette Rosvall 2019/02/24
written by Anette Rosvall 2019/02/24
recept, anette rosvall, semla, gul, saffran

På tisdag är det semmeldagen, och för ett tag sedan var det alla hjärtans dag. Så härligt med så mycket att fira, eller hur. Jag tänker färg så på tisdag för att locka fram solen så blir det mina gula semlor, som är smaksatta med saffran och apelsin. På alla hjärtans är det kul att göra maten rosa för att locka fram kärleken. Med tataki på salmalax och hallonmousse till efterrätt. Brukar du göra så, laga mat efter färg alltså?

semlagul

Gula semlor

4 pkt saffran, 2 gr
2 korkar Cointreau eller annan apelsinlikör
300 g smör
1 l mjölk, fingervarm
2 pkt jäst för söta degar, 100 g
2 dl kesella, rumsvarm
4 dl strösocker
2 st ägg, rumsvarma
2 tsk salt
4 l vetemjöl, ca
Vispat ägg till pensling
Fyllning

200 g mandelmassa
1 st apelsin, rivet skal och saft
50 g mandelspån, rostade
1-31 apelsinskal, kanderade
2 dl grädde, ovispad
Lite brödgröp
Till servering Vispad grädde
florsocker

Gör så här

1. Deg
Smula jästen i en stor bunke och häll nästan allt socker över den.

2. Låt detta stå och lösa upp sig ett tag.

3. Under tiden stöter du saffranet i en mortel med 1 msk av sockret, det här går ju bra!

4. Nu kan du blanda ut saffranet med spriten och så ställer du det åt sidan.

5. Smält smöret och häll på mjölken, låt det bli fingervarmt.

6. Häll vätskan över jästen.

7. Nu kan du blanda ner äggen, kesellan, saltet och mjölet.

8. Arbeta ihop tills du har en fin och smidig deg.

9. Låt den jäsa i ca 40 minuter under handduk.

10. Rulla små tennisbollar av degen, ställ dem på en smörad plåt och låt dem jäsa under duk i 30 minuter.

11. Sätt ugnen på 175 grader.

12. Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen i 10 minuter, eller tills de är genomgräddade och har en fin gyllengul färg.

13. Låt bullarna svalna.

14. Skär sedan av ett lock på varje bulle.

15. Gröp ur ett litet hål i varje bulle

16. Fyllning
Blanda ihop fyllningen.

17. Den ska sedan bo i det lilla hålet.

18. Vid servering
Spritsa grädde över fyllningen och lägg på locket.

19. Sikta över florsocker och ät.

#bloapelsinfärgkodfettisdagenfirasaffransemlasolsken
2 comments
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
stella galan och Grön matcha!
next post
Bot, bättring & dryck!

You may also like

Up-side-down kaka med tranbär och apelsin

2021/01/28

Lyckan över att kålen är i säsong. Jag...

2021/01/27

Kokosfräst fisk med kokosris samt chilihet salsa med...

2021/01/26

Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok,...

2021/01/25

Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

2021/01/22

Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning +...

2021/01/21

Pizza! Hemgjord eller take away?

2021/01/20

Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa,...

2021/01/19

Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara...

2021/01/18

Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig...

2021/01/17

2 comments

Helen Kreutz-Bolander 2013/02/11 - 10:33

Har du gjort egen mandelmassa någon gång? Den de har på Brunkebergs bageri är extremt god.

Jag har inte lagat mat efter färgtema men det vore bra att testa.

admin 2013/02/11 - 12:24

Ja det har jag, det är lite pilligt men absolut värt det. En gång rostade jag mandlarna innan jag malde dem, det blev asgott!

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Up-side-down kaka med tranbär och apelsin

    2021/01/28
  • Lyckan över att kålen är i säsong. Jag bakar den länge och serverar med örter och smör.

    2021/01/27
  • Kokosfräst fisk med kokosris samt chilihet salsa med Riesling – Ja Tack!

    2021/01/26
  • Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok, en ragu bolognese på högrev.

    2021/01/25
  • Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

    2021/01/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Radio/TV/Tidning

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27

Favoriter just nu!

Artikel om Öl och tunnbindning
Artikel om julbrygder
Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
Mat med kål
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top