mat och vin, recept, lax, sallad, lagapåtallrik

Den vackraste laxen!

Den här bilden är ifrån min senaste bok som handlar om något av det bästa jag vet. Kombinationen mat och vin, och hur man kan tänka för att få en bättre upplevelse. Ni vet när tungan krullar sig av njutning för att smakerna dansar så bra ihop. Den här ljumna laxsalladen tillagas direkt på tallriken. Dels för att tallriken är varm och dels för att laxen marinerats i en väldigt syrlig dressing.

I boken skriver jag så här om den här rätten ”Snabbt, enkelt och riktigt djävla gott. Är det inte så maten ska vara på en fredagkväll?” Dessutom ger jag tips om ett Rieslingvin med lite restsötma för det passar väldigt bra till mat med lite chilihetta. Det söta hjälper lixom till att runda av i munnen så att inte chilin bränner för mycket. Här kommer receptet. Lova att du provar!

Tallrikslagad lax på mitt sätt för en personer
Du behöver en tallrik eller en keramikform som tål att stå i het ugn.
4-6 tunna skivor färsk lax per person
(den bör ha varit fryst innan du serverar den eftersom du kommer att äta den ”raw like sushi”)
Medan du väntar på att tallriken skall bli het så vispar du ihop dressingen och förbereder dina grönsaker.

Dressing
saften från 1/2 citron
2 msk vitvinsvinäger
4 msk god olja (jag använde en gudomlig olivolja med limesmak)
0,5 – 1 röd chili finhackad
en näve finhackad gräslök
salt
peppar från kvarnen
ev en nypa socker

Vispa ihop vinäger och citronsaft, rör ned oljan och krydda sedan med chili, salt, peppar och eventuellt en liten nypa socker.

Till servering:
en näve ruccola
1/2 avokado i bitar
kärnorna fr ett halvt granatäpple
några sockerärtor

Skala och skär avokadon, skölj och skär ruccola och sockerärtor, samt banka även ur kärnorna ur granatäpplet.

Sätt ugnen på 225 grader och ställ sedan in tallriken. Låt den stå där medan du skär din lax i tunna skivor och förbereder dressing och grönsaker.

När tallriken är ultrahet – tog ungefär 15 minuter i min ugn – så tar du ut den, lägger laxskivorna på den heta tallriken och häller sedan över dressingen. Låt det hela pysa en liten stund och strö sedan över granatäppelkärnorna innan du serverar med ruccola och avokado.

Och i glaset häller du antingen Stoneleigh Nr 6498 för 99kr eller Kloster Eberbach Nr 5810 för 109kr.