Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

dorowot eller långkok på kyckling

by Anette Rosvall 2019/03/13
written by Anette Rosvall 2019/03/13
Etiopien, recept, Dorowåt, kyckling, långkok

Det här receptet har jag fått av en granne, vars far i sin ungdom åkte omkring och gjorde kartor i Etiopien. DoroWott eller DoroWått som rätten heter är en kryddstark gryta som i original innehåller höns kokar länge, riktigt länge över öppen eld.

Sedan serveras den med kryddblandningen berbere, yoghurt, kokt ägg och tunnbrödet Injera. Eftersom det är svårt att få tag på kokhöns i Sverige nuförtiden kör jag med kyckling. Eftersom det är få förunnat att ha en öppen eld i köket så kör vi med järngryta i ugnen, det blir smidigare så. Rätten är allt annat än snyggt, tar ganska lång tid att göra, men smakar fantastiskt, så prova vetja!

Smaklig spis!

DoroWott på mitt sätt

Det här behöver du:

1 hel kyckling eller om du hittar ett kokhöns
3 finhackade rödlökar
4 dl vatten
4 msk torkad chili
100 g smör
10 kryddpepparkorn
4 dl kycklingbuljong

Berbere
(en kryddblandning som används till bl a DoroWått blir ungefär 2 dl):
4 msk torkad chili
6 kryddnejlikor
2 msk korianderfrön
1 tsk spiskummin
1 tsk kryddpeppar
15 hela svartpepparkorn
5 cm färsk ingefära
0,5 tsk riven muskotnöt
8 gröna kardemummakärnor
2 vitlöksklyftor
salt

1 kokt ägg per person till garnering

 

Gör så här:

Börja med att smälta smöret i din gryta på hög värme. Lägg ner kycklingen, lök och kryddor och sätt på locket och sänk värmen till medel.

Under tiden kyckling och lök puttrar i smöret ska du mortla en riktig berbere – kryddblandningen som gör rätten. Ta fram en stor mortel eller en mixer och lägg ner alla ingredienser till kryddblandningen. Mortla eller mixa tills du har en kletig blandning. Lägg den i en burk, det här räcker till flera omgångar doro wot och det är ganska starkt så krydda i omgångar. Krydda din DoroWot med din nygjorda berbere efter smak, jag började med två matskedar, spar resten av kryddblandningen i kylen.

Häll på buljongen och ställ sedan in grytan i ugnen på 100 grader. Låt grytan gå där i Ställ 2-3 timmar. Kika med jämna mellanrum, smaka av och se om du behöver fylla på med buljong eller berbere. När kycklinggrytan är klar, rensar du den om du valt en hel kyckling, river sönder köttet och serverar den med ett ägg, en halv limeklyfta, ett tunt tortillabröd (eller helst Injera, som är den etiopiska varianten av tunt bröd gjort på sädesslaget teff) kanske en liten klick berbere och gräddfil.

afrikansk matkycklinglångkoklanseringmat och dryckölpassa påtillfällig
0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Bot, bättring & dryck!
next post
Sådant jag gillar… musik, måltider, människor jag och så underkläder och dessert.

You may also like

Gör din egen lemonad av citrusfrukter med nyttig...

2021/02/26

Långsamt bakad spetskål med fläskkotlett och äppelmoutarda –...

2021/02/25

Vinkokt röd pasta…

2021/02/24

Supersmarrig laxrilette med vacker rosa syrad lök på...

2021/02/22

En underbar middagsutmaning gjorde kålpuddingen smaskigt vegetarisk.

2021/02/20

Köttbollar på kyckling med coleslaw och het, grön...

2021/02/19

Idag fyller bästisen jämt och jag firar med...

2021/02/18

Soppa på spenat eller grönkål

2021/02/17

Rainbow brunch med amerikanska pannkakor och hallon i...

2021/02/16

Äter du vegetariskt på måndagar? Prova då denna...

2021/02/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Res med vinet och hitta spännande drycker från hela världen!

    2021/02/28
  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Gör din egen lemonad av citrusfrukter med nyttig ingefärssmak.

    2021/02/26
  • Långsamt bakad spetskål med fläskkotlett och äppelmoutarda – älskvärt gott

    2021/02/25
  • Vinkokt röd pasta…

    2021/02/24

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Tre gånger semla plus goda drycker som passar fint till. Vad säger du om det?

    2021/02/11
  • En semla med apelsin- och aprikostouche på smörig och tung briochebulle, Mums!

    2021/02/10
  • Ett vackert och smakfullt kärleksbarn mellan en semla och en kladdkaka.

    2021/02/09
  • Semmelbonanza först ut en chokladsemla med fyllning av rostade hasselnötter!

    2021/02/08

Media & TV/Radio

  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top