allahjärtansdag, hjärtetårta, brownie, hallonmousse, hjärta

En tårta till hjärtat!

Alla hjärtans dag har redan passerat, vänliga veckan lika så. Men jag vet att det behövs tårtor resten av året också. Det är nämligen ett ypperligt sätt att visa sin kärlek, sin tacksamhet eller hjälp att trösta!

Gör denna hjärtetårta, en seg och tunga choklad browniebotten med smak av espresso med knapriga nötter. Toppa den med den fluffiga och lite syrliga hallonmoussen. Dekorera med en hallongele och färska blommor och bär. Bjud gärna ett glas Brachetto d´Acqui Nr 6260 till. Ett bärigt lite pärlande dessertvin som sitter som en smäck till både choklad, nötter och hallon.

Ja! sedan är du hemma!

Botten
115 gram smör
4 dl strösocker
4 stycken ägg
1 krm salt
0,5 dl starkt kaffe
2 krm vaniljsocker
2 krm bakpulver
0,5 dl vetemjöl
150 gram chokladknappar
50 gram grovt hackade valnötter

Mousse
4 st gelantinblad
400 gram hallon
1,5 dl mascarpone
1,5 dl florsocker
1 dl strösocker
1 st limefrukt, skal och frukt
1 dl vispad grädde

Gele
0,5 dl rödavinbärsgele

Garering med färska hallon, blommor, kattungor och kanske också ett sidenband.

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, rör ner socker och låt det halvsmälta på låg värme. Vispa under tiden äggen så de blir lite fluffiga, ner med kakao, salt, kaffe och vanilsocker i äggfluffet. När socker och smör är färdigsmält häller du ner det i äggsmeten och rör om ordentligt. Sikta sedan ner mjöl och bakpulver och blanda försiktigt ihop smeten. Tillsist vänder du ner chokladknapparna och valnötterna och pytsar över den tjocka smeten i en form med löstagbar kant. Lägg gärna ett smort bakplåtspapper i botten, då blir det lättare att få loss kakan hel. Baka kakan i 175 grader i cirka 25 minuter. Den ska vara fast men fortfarande fuktig. Låt den stå och svalna medan du fortsätter med moussen.

Tina hallonen (om du använder frysta hallon) mixa dem och sila bort kärnorna. Häll av 0,5 dl hallonsaft i en kastrull och ställ åt sidan. Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten. Blanda ihop mascarponen med florsocker och lime. Ner med resterande hallonsaft i mascarponesmeten.

Värm uppkastrullen med hallonsaften, krama ur gelantinbladen, rör ner dem i den varma hallonsaften tills de löst upp sig. Häll ner gelen i marscarpone moussen och rör om ordentligt.

Vispa grädden fluffigt och vänd sedan försiktigt ner den i moussen. Häll den sedan över chokladbottnen och låt sedan kakan stå kallt i minst två timmar innan servering eller tills moussen blivit fast. En halvtimma innan servering värmer du gelen och häller den försiktigt över moussen, ställ kallt och precis innan servering dekorerar du tårtan med hallon, blommor och eventuellt med sidenband och kakor.