fredagsmys, restsocker, sötsurt, fläsk, relisch

Sötsurt på lill-lördag!

Det finns sötsaker och så finns det sötsaker. Trots att jag är en sockerråtta av rang så är jag väldigt noga med vad jag stoppar i mig.  Så även om jag gärna dricker viner med restsötma så är fortfarande balansen av yttersta vikt. Jag vill inte ha viner som lämnar en kläggig sötsliskig film i munnen. Nej syran måste finnas där som en hjälpande hand. När jag äter chilihet eller kryddstark mat så dricker jag med gladaste min, just sådana viner som ibland kan ha uppåt 70 gram restsocker. Det kanske låter massor, men de här vinerna är oftast helt balanserade och alldeles underbara. Ett annat plus är att de har något lägre alkholhalt. Om du väljer att laga mitt sötsura fläsk med relish och jordnötscrunch enligt recept här nedanför – det hoppas jag så klart – så prova gärna att göra som jag, dricka Riesling Spätlese till maten.

Anettes sötsura fläsk med jordnötscrunch

Fläsket
500 gram grisnacke eller bog
panko
vispat ägg cirka 2 stycken
vetemjöl
salt och peppar

Sötsur Relish
1 stor rödlök i klyftor
1 bifftomat i klyftor
1 halv gurka i tunna stavar
2 stycken bakade paprikor i tunna skivor
Röd chili efter behag

En 1-2-3 lag
en stjärnanis
en kanelstång
en liten näve russin

Jordnötssås
2,5 dl kokosgrädde
2 vitlöksklyftor finhackade
1 dl crunchy jordnötssmör
saften av 1 lime
1-2 msk fisksås

Garnering&servering
en näve grovt hackade jordnötter
samt
färsk koriander
kokt jasminris

Börja med relishen så att smakerna får stå och gosa till ordentligt. Skär alla grönsaker i strimlor/skivor och klyftor. Koka upp en 1-2-3 lag genom att ta 1 dl socker, 2 dl ättika och 3 dl vatten, lägg även ner kryddorna. Medan lagen fortfarande är varm öser du ner grönsakerna, om du vill föser du ner hela baletten i en snygg glasburk. Den här relishen är smarrig till mycket och kan sparas ett tag i kylen om det skulle bli något över.

Nu till såsen. Blanda ihop alla ingredienser, rör om koka upp, och ställ på varmhållning.

Och så till köttet, skär din grisnacke eller bok i tunna slamsor, vänd dem först i vetemjöl (som du kryddat upp med salt och peppar) sedan i äggvispet och till sist i pankoströt. Ja! Det går lika bra med vanligt ströbröd, men panko är liksom frasigare.

Nu skall fläsket brinna, eller friteras. Jag brukar hälla ungefär 2 cm olja i en stekpanna med hög kant, låta det bli hett som attan. Antingen tar du tempen på oljan, den skall vara mellan 160-190 grader, eller så slänger du ner en liten bit vitt bröd som skall bli gyllene då är det dags att lägga dit fläskbitarna. Fritera eller stek i några minuter på varje sida, det skall bli gyllene.

Servera med en kopp ris, relish och jordnötssås, på toppen dekorerar du med grovt hackade salta jordnötter och fint hackad korriander.

Smaklig spis!