middag, recept, tips, blomkålssoppa, soppa

Tisdagens soppa på en underskattad rot!

Selleri är en underskattat rot, som jag älskar smaken av. När man rostar den så får den en underbar balans av sötma och beska som tillsammans med grädde, päron och ädelost gör att du kommer väldigt nära himmelen. Här har jag gjort en soppa på just rostad selleri smaksatt med en massa vitlök och serverat den med grilledcheese toast med päron och ädelost

Rostad sellerisoppa
1 styck rotselleri huvud
2 gula lökar
6 stycken normalstora potatisar
1 hel vitlök
1,5 dl torrt vin eller vit vermouth
vatten
3 dl mjölk
en skvätt olja
en klick smör
salt och peppar

Till servering
örtolja
parmesanflingor

Grilled cheese med päron och ädelost
6 skivor vitt bröd
1 päron
120 gram ädelost (till exempel stiltonost)
0,5 dl philadelfiaost
smör
 
Skala och hacka alla rotsaker och löken. Tag fram en stor kastrull, ner med smör och olja och låt den bli het, fräs sedan alla grönsaker i omgångar tills de får en brynt yta. Sedan skall vinet ner i grytan, låt alkoholen fräsa bort. Fyll nu upp med vatten tills det täcker ingredienserna och låt allt koka mjukt. Sila bort vattnet men OBS! spar det! Mixa rotsakerna till en slät puré. Tillsätt mjölken och späd sedan med kokvattnet/buljongen tills soppan har den konsistens du vill ha. Krydda med salt, vitpeppar och rivet citronskal. Servera med örtolja, pamesanflingor och grilledcheese.

Som du för övrigt gör så här: bred smör och creamcheese på brödskivorna, hyvla päron i så tunna skivor du kan och lägg även dem på brödet. Toppa alla brödskivor med ädelost och lägg sedan ihop dem två och två. Stek dubbelmackorna frasiga i rejält med smör på medelhög värme. När de är klara delar du dem i trekanter och serverar dem tillsammans med soppan.

Smaklig spis!